Sloni se loučí se starým domovem - slavnostním cvičením

Praha - Sloni z pražské zoologické zahrady se dnes oficiálně rozloučí s Pavilonem velkých savců, který obývali řadu let. Před stěhováním do nového moderního slonince předvedou návštěvníkům poslední cvičení ve svém starém domově. O pohled na slony však lidé nepřijdou: v mezidobí, než budou otevřeny nové sloní expozice, bude slony možné zastihnout ve výběhu v horní části zahrady.

Lidé, kteří dnes navštíví zoo, budou moci popřát slonům šťastnou cestu do nového prostředí. Od 14:30 se v Pavilonu velkých savců uskuteční slavnostní komentované cvičení, při němž chovatelé předvedou svou souhru s třítunovými slonicemi Gulab a Shanti. Sloni také od zoo dostanou dárek na rozloučenou se zastaralým pavilonem, který pro veřejnost slouží už od roku 1973 a který svými parametry neodpovídá současným požadavkům na chov slonů.

V novém sloninci budou mít Gulab, Shanti a Mekong veškerý komfort: samostatné boxy, bazén, pískoviště i drbadla. Sloninec bude součástí rozsáhlého komplexu venkovních sloních expozic, který se návštěvníkům otevře na jaře 2013. Samotný sloninec patří k chovatelskému zázemí a lidé do něj budou moci nahlížet pouze z vyhlídky, jež bude zpřístupněna v den výroční  slavnosti Zoo Praha - 28. září. Ve stejný den zoo spustí internetový přenos z kamer umístěných v interiéru slonince.

Ani před zprovozněním vyhlídky a kamer ale návštěvníci nebudou o pohled na slony ochuzeni – od května je budou moci pozorovat při jejich vycházkách v novém výběhu, který bude v budoucnu sloužit jako samostatný výběh pro sloní samce.