Jihomoravská „opencard“ bude v zimě

Brno – Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, který dnes už funguje na celém území regionu, zavede od zimy čipové karty, na které si budou moci cestující nahrávat jízdenky. Zatím se však příliš nedotkne Brna, kde v městské hromadné dopravě zůstanou papírové jízdenky. Vedení společnosti KORDIS, která integrovaný systém provozuje, chce své čipové karty v dalších letech nabídnout také svým protějškům v dalších krajích.

Čipové karty bude možné dobíjet přes internet a na speciálních terminálech, uvažuje se i o poštovních pobočkách. „Budou platit v rámci IDS JMK v dálkových autobusech nebo vlacích. V brněnské MHD počítáme se zachováním běžných papírových jízdenek,“ doplnil ředitel KORID Jiří Horský. Kolik bude zavedení elektronických jízdenek a karet na jižní Moravě stát, zatím nechtějí představitelé firmy říct. Podle ředitele Horského bude záležet na výsledku výběrového řízení na dodavatele.

V některých krajích, kde se už karty v dopravě používají, byl přitom právě výběr dodavatele problematický. Se svou někdejší volbou se dodnes potýká například pražský magistrát v případě Opencard. Právě tato kauza v minulosti přiměla Jihomoravský kraj zastavit přípravu vlastního obdobného projektu, nyní ho po mnohaleté odmlce opět obnovuje.

Jihomoravská karta má ovšem velké ambice. Region by chtěl, aby bylo možné ji v budoucnu využívat i v dopravních systémech dalších krajů – Moravskoslezského a Olomouckého. „V současné době zatím usilujeme především o propojení s integrovaným dopravním systémem Moravskoslezského kraje, kde se odbavování pomocí čipových karet právě zavádí. Pokud budou další kraje souhlasit, budeme velmi rádi, když se do systému zapojí,“ podotkl Jiří Horský. Pro cestující by společná karta znamenala, že by jejím prostřednictvím mohli bezhotovostně zakupovat jízdenky na regionální vlaky či autobusy i v „cizích“ krajích.