Hlavám kuplířského gangu z příhraničí soud potvrdil mnohaleté vězení

Tachov – Věžení pro skupinu patnácti lidí, kteří měli provozovat kuplířství, dnes částečně potvrdil tachovský soud. Skupina provozovala tři noční kluby na Tachovsku, podle obžaloby kořistili z prostitutek. Třem lidem soud potvrdil nepodmíněný trest, zbytku ho snížil na podmínku. Hlavou kuplířského gangu byl podle soudu bývalý vojenský prokurátor Igor Brdlík, který také dostal nejvyšší trest za zločinné spolčení a kuplířství – 6,5 roku za mřížemi a pokutu čtyři miliony korun. Tachovský soud o případu rozhodoval už podruhé, jeho závěr je obdobný jako v roce 2009. Hlavní obžalovaní se však i dnes odvolali.

Trestem vězení na 6,5 roku a čtyřmilionovou pokutou pro Igora Brdlíka potvrdil tachovský soud své původní rozhodnutí, se stejným trestem jako před třemi lety – čtyřmi roky za mřížemi a půlmilionovou pokutou – odešel také Petr Kubr. Ten měl být podle obžaloby spojkou mezi provozem a organizátorem kuplířské sítě Brdlíkem. I Stanislavu Svičarskému, jenž měl dosazovat dívky do podniků, soud potvrdil původní trest dvou let vězení. „U trojice Kubr, Švicarský a Brdlík soud ponechal původní tresty z toho důvodu, protože má za to, že mařili hlavní líčení,“ zdůvodnila soudkyně Michaela Řezníčková.

Dalším obžalovaným, kteří původně dostali také nepodmíněné tresty, už soud verdikt upravil. Dnes odešli s podmínkami, protože podle soudkyně hlavní líčení nemařili, chodili k soudu a nepokračovali v trestné činnosti. Bývalý policista Ladislav Baumruk, jenž měl zajišťovat chod klubů a jejich ochranu, tak místo tříletého nepodmíněného vězení dostal podmínku se čtyřletým odkladem, Daniel Brejcha, který vedl jeden podnik, dostal dva roky podmíněně.

Zcela potom soud zastavil trestní stíhání Daniela Thonata, který měl skupině zajišťovat právní služby. Podle soudkyně by bylo neúčelné, protože muž figuruje také v kauze zmanipulovaných konkurzů kolem soudce Berky. V té již dostal zatím nepravomocný devítiletý trest a propadnutí majteku. „Takže jsme dospěli k závěru, že tento trest už je dostatečný a my mu tady nemůžeme dát nic závažnějšího,“ vysvětlila soudkyně Řezníčková.

Podle spisu gang provozoval v letech 2002 až 2005 tři noční kluby v Rozvadově a Svaté Kateřině, za tu dobu jimi prošlo přes 700 dívek z Česka, Ukrajiny a Ruska. Skupina údajně vydělala asi 90 milionů Kč. Podle soudu byla prostituce v klubech prokázána odposlechy, domovními prohlídkami, inzeráty na práci, výpověďmi. Skupina měla vnitřní struktury, přesně rozdělené pozice. Většina obžalovaných byla zadržena a vzata do vazby v březnu 2005, ale poslední roky už ve vazbě nejsou.