V Černošicích a Říčanech dětské pasy nejsou

Černošice/Říčany u Prahy – Na městské úřady v Černošicích a Říčanech u Prahy se valí denně stovky stížností. Kolabuje jim systém vydávání cestovních pasů a lidé se obávají, že nebudou moct odjet na dovolenou. S technologií a vybavením, které úřadům dodalo ministerstvo vnitra, zde nestíhají vyřizovat žádosti. Na nové přepážky prý ministerstvo zatím nemá peníze.

Od konce června už nestačí mít děti zapsané v cestovním pase rodičů, každé musí mít svůj vlastní. S pořízením pasu ale mají obyvatelé Prahy východ a západ obrovské potíže, doklad vyřizují jen tři úřady. Paní Šedová z Dolních Břežan musela na černošický úřad už podruhé, poprvé totiž nedostala ani pořadové číslo. „Dnes jsme přijeli již v půl osmé, jelikož úřad otvírá v osm hodin. Číslo jsme dostali a ubezpečili nás, že dnes odbaveni budeme,“ uvedla Jana Šedová a Libor Jedlan doplnil: „Zkoušeli jsme to přes internet a první možný termín byl 17. července!“

Pas je možné vyřídit jen ve speciálních kabinách od ministerstva vnitra, jenže to jich dodalo zoufale málo. Třeba Praha západ se 120 tisíci obyvatel má k dispozici pouze 4 přepážky. „Náš čas je dostatečně drahý na to, abychom tady trávili celé dny,“ zlobí se paní Sylvia Jirásková a vedoucí Správního odboru MÚ Černošice Jiří Toman poukázal: „Dochází zde k častým konfliktům a odnášejí to samozřejmě i zaměstnanci.“

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Ministerstvo úřadu vzkázalo, ať si další vybavení přepážek zainvestuje sám. „Je možnost využít například finanční prostředky, které obci vzniknou ze správních poplatků. Ty získají za pořizování pasů nebo občanských průkazů,“ prohlásil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Nabídku ministerstva vnitra na pronájem fotokabiny zastupitelé Černošic považují za drzost a odmítli ji. Jen na provozních nákladech by totiž za pět let zaplatili přes milion a půl. „Toto je služba, kterou musí zajistit stát a obce ji nemohou financovat ze svých rozpočtů,“ je přesvědčený tajemník MÚ Černošice Jan Louška.

Na úřadě v Říčanech, přestože tu lámou rekordy v délce otevírací doby, je situace ještě horší. Fungují zde pouze 2 přepážky. „Potřebujeme velmi nutně novou kabinu. Zastupitelé už odsouhlasili i to, že ji zaplatíme,“ zdůraznil starosta Říčan Vladimír Kořen.

Ministerstvo vnitra situaci na úřadech analyzuje. Jestli je dovybaví dalšími kabinami, rozhodne nejdřív v červnu.

Vydáno pod