O nové centrum pro postižené je zájem

Nové Strašecí (Rakovnicko) – Nový domov seniorů pro lidi s Alzheimerovou chorobou stojí v Novém Strašecí na Rakovnicku. Stál 20 milionů a nechal jej vybudovat Středočeský kraj. Jde o jediné zařízení v regionu, které zvládne i pohyblivé pacienty, což obnáší čtyřiadvacetihodinový dohled pečovatelek.

Chodit do práce a starat se o šestaosmdesátiletého tatínka zvládl Josef Linder tři čtvrtě roku. Pak už mu došly síly, a proto požádal o místo v novém Alzheimercentru. Otce chodí denně navštěvovat, stejně jako paní Mračková svého manžela. „Má to blízko, tak chodí na návštěvu každý den,“ uvedl klient centra Josef Mraček a jeho manželka, paní Jaroslava Mračková doplnila: „Jsem ráda, že je tady a že má péči, kterou bych dnes ve svých letech už mu nemohla dát.“

Čtyřiadvaceti klientům se věnuje 14 pečovatelek. Nepřetržitě. Pomáhají jim s oblékáním, jídlem i hygienou. Nechybí kulturní program a také terapie zaměřené na cvičení paměti. „Na základě vzpomínkových předmětů, které měli doma, se tak vracíme do doby, kterou milovali,“ vysvětlila ředitelka Alzheimercentra Pohoda Nové Strašecí Miluše Jůnová.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

O nové centrum je zájem, kapacita je plná a ředitelka musí desítky dalších zájemců odmítat. Zatímco jiná podobná zařízení přijmou pouze klienty, kteří se již nemohou pohybovat, Alzheimercentrum v Novém Strašecí nemá problém postarat se o mobilní klienty. „U nich je riziko, že když je ten člověk doma, odejde z domácnosti ven a nevrátí se zpátky,“ pokračuje Miluše Jůnová a hejtman Středočeského kraje David Rath dodal: „Pacientů s touto chorobou bohužel hrozně přibývá, my evidujeme asi 500 žadatelů.“

Vedení Alzheimercentra má nyní v plánu vybudovat v přilehlé zahradě tzv. nekončící chodníky, tak jak je to běžné v podobných zařízeních v zahraničí. Všechny cesty by na sebe navazovaly a klienta by vždy bezpečně dovedly zpět do domova.