Přes sto lidí protestovalo proti pálení kalů na Litoměřicku

Čížkovice (Litoměřicko) – Proti pálení ropných kalů z Ostravy v čížkovické cementárně Lafarge protestovalo dnes asi 120 lidí. Před cementárnou sehráli pohádkové divadelní představení, kde přirovnali vedení cementárny k ropákům. Organizátoři protestu přiznali, že spalování už se jim nejspíš nepodaří zastavit. Chtějí ale, aby se něco podobného v okolí už neopakovalo.

U cementárny Lafarge se sešli lidé z okolí, kteří jsou proti pálení kalů přivezených z Ostravy od chvíle, kdy místní firma zveřejnila své úmysly. Přinesli transparenty a přímo pod okny vedení závodu sehráli úsměvnou pohádku o ropácích odkazující na stejnojmenný film Jana Svěráka z roku 1988. Vedení cementárny demonstranti s obskurním živočišným druhem nepřímo srovnali. Hlavní organizátor Jan Pisklák však současně přiznal, že spalování už nepůjde zastavit. „Je aspoň dobře, že se o celém problému začalo mluvit. Podobných znečišťovatelů je tu víc a úřady by si při dalších podobných plánech měly uvědomit postoj lidí,“ řekl Pisklák.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Vedení Lafarge demonstraci nechápe. „Moc nevím, co tou akcí chtějí dosáhnout. Naše firma se hodně otevřela, zveřejňujeme všechny údaje a také nic neporušujeme. Jeden dům s topením na uhlí škodí víc než 50 cementáren,“ řekl odborný ředitel cementárny Jan Votava, který demonstraci sledoval. Přihlížela také ochranka, ale nijak nezasahovala. Protestní akce skončila před polednem.

Cementárna si koupila 110 000 tun paliva, vytvořeného smícháním ropných zbytků z Ostravska a vápna, které teď přidává do palivové směsi. Ušetří tím ročně řádově miliony korun za uhlí. Spalování i přes odpor části veřejnosti začalo naplno letos v březnu a mělo by pokračovat dalších pět let.