Šumná chrudimská léčebna čeká na majitele. A chátrá

Chrudim – I přes svou bohatou minulost a pozoruhodnost výjimečné stavby dnes patří bývalá léčebna dlouhodobě nemocných v Chrudimi mezi opuštěné a chátrá. Budova s kubistickou architekturou patří Pardubickému kraji, ten pro ni nemá využití a jejím prodejem pověřil realitní kancelář. Proti demolici objektu se už dříve v Chrudimi zvedla vlna odporu.

„Podle znaleckého posudku byla tato nemovitost ohodnocena na 10 milionů korun, nicméně za dobu dvou let se v této hodnotě nepodařilo sehnat žádného zájemce,“ říká vedoucí krajského odboru majetkového a stavebního řádu Michal Votřel. Kraj chtěl původně budovu zbourat a na jejím místě postavit depozitář muzea. Proti se postavili místní lidé i radnice a stejná reakce se dá očekávat, pokud s návrhem na demolici přijde i nový majitel.

  • Areál chrudimské léčebny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3508/350789.jpg
  • Budova bývalé léčebny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3508/350791.jpg

Budova z roku 1923 stojí na takzvaném kopečku, má originální fasádu a rondokubistický vstupní portál. Podle kraje ji zřejmě dostane ten, kdo nabídne nejvíc. Podle Michala Votřela ale bude nabídnutá cena jen nepatrnou sumou proti tomu, co bude muset kupec do nemovitosti posléze vložit. Objekt s okolní zahradou sloužil jako Výzkumný ústav zemědělský, nemocnice a později jako léčebna. Podle územního plánu by si budova měla zachovat veřejně prospěšný charakter.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)