Břevnovským se nelíbí developerský plán pro Tejnku

Praha – Obyvatelé pražské čtvrti Břevnov protestují proti stavbě bytového domu ve zdejším chráněném území Tejnka. Argumentují tím, že k zahradám, na jejichž místě má stavba developerské společnosti New Square Associated vyrůst, chybí spojovací komunikace. Vadí jim také vstřícný přístup, který radnice Prahy 6 k developerovi zaujímá; udělila mu totiž výjimku ke stavbě přístupové cesty, a to i navzdory nedodržení normy.

Městská část Praha 6 povolila americké společnosti New Square Associated vybudovat ke stavebnímu pozemku přístupovou komunikaci v těsné blízkosti elektrorozvodny, a to jen 1,70 metru od stávajícího domu, i když norma vyžaduje minimálně 3 metry.

Developer v územním rozhodnutí argumentuje vyjádřením Pražské energetiky, že s trafostanicí nelze manipulovat. Podle mluvčího energetiků je to ale nesmysl. „Možné to technicky vždycky je, ale něco to stojí. Dá se mluvit o nákladech v řádu jednotek milionů korun,“ informoval mluvčí PRE Pavel Holubec.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Podle místních je to jen jeden z projevů nedůvěryhodnosti celého projektu. Developer totiž šetřil i na základech domu a upustil od plánu vybudovat v základech domu piloty, ačkoli je v oblasti nestabilní podloží. Na adrese uvedené v obchodním rejstříku navíc společnosti nesídlí, a český prostředník vyřizující administrativní záležitosti s novináři nekomunikuje.

Břevnovští proto vnímají celý projekt a vstřícný postoj radnice nelibě. „Je to legislativně-právní alibi, ve kterém se pohybujeme, a je to určitá nechuť úředníků rázně říct: Tady se stavět nebude,“ okomentoval celý stav tamní obyvatel Pavel Šlechta. Radnice ale občany Břevnova uklidňuje. „Praha 6 je přesvědčená, že tato nově navrhovaná zástavba je možná a okolo bydlícím lidem zásadně kvalitu bydlení nepoškodí,“ konstatovala mluvčí Prahy 6 Adéla Veverková.

Vydáno pod