Pietní akci ohrožuje majitelka pozemků, uvažuje o zákazu vstupu

Ležáky - Spor o pozemky ohrožuje pietu k sedmdesátému výročí vyhlazení Ležáků. Téměř polovina území totiž patří ženě, která uvažuje, že na něj zakáže vstup. Na odkoupení pozemků se totiž neshodla ani s obcí, státem a Památníkem Lidice.

Každý rok v červnu si lidé připomínají u památníku Ležáky tragický osud obce. Ale právě na tomto území leží pozemky, o které se vede spor, a jejich majitelka Hana Klimková zvažuje, že letošní pietní vzpomínku zablokuje. Ministerstvo kultury se s ní totiž zatím nedokázalo domluvit na jejich odkoupení. „Nic jsem zatím nezakázala. Půl roku čekám na odpověď z ministerstva kultury. Vše se táhne už dvacet let,“ uvedla Hana Klimková, majitelka pozemku, Ležáky.

„Hlavně by to byla veliká ostuda i mezinárodního charakteru, protože tady budou delegace třeba z Francie a i z dalších zemí,“ řekl Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice. Za pozemky majitelka požaduje 10 milionů korun. „Ta částka je nepřiměřená. V devadesátých letech se tady pozemky na Ležákách vykupovaly za nějakých dvacet korun za metr,“ říká Jaroslav Chour, starosta Miřetic.

Na pietním místě je i lom a majitelka tvrdí, že kvůli tomu mají pozemky větší hodnotu. „Ona nechala ohodnotit jakýsi ušlý zisk, přitom na druhou stranu, tento lom je netěžitelný,“ dodal Červencl. 

Ležáky vypálili nacisté v roce 1942. Po válce se stalo celé území kulturní památkou. O celém sporu se bude jednat opět v květnu. Stát ale ustoupit nehodlá, za pozemky je ochotný zaplatit jeden milion korun, tedy desetkrát míň, než požaduje jejich majitelka.

Reportáž Lucie Komňacké a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)