Rozšíření těžby se lidem nelíbí, ale asi ustoupí

Karviná – Společnost OKD chce začít těžit uhlí pod karvinským Starým Městem. Plány na rozšíření těžby se obyvatelům Karviné a nejbližšího okolí vůbec nelíbí. Současně však připouštějí, že nejspíš nepůjdou do střetu s OKD a své domy prodají. Na největší odpor mohou těžaři narazit v Doubravě u Karviné. OKD chce zbourat čerstvě postavené domy, které si postavili lidé vyštvaní těžbou z jiných míst. Důlní společnost jim tehdy zaručila, že už se nadále stěhovat nebudou.

Proti těžbě pod Starým Městem protestuje zejména sdružení místních občanů. Ačkoli OKD slibuje, že nezahájí těžbu, dokud s ní nebudou souhlasit všichni obyvatelé zasažené oblasti, hrozí podle občanského sdružení, že se postupně lidé svých domů vzdají, když zjistí, že se postupně vystěhovávají jejich sousedé. Celkem má o domovy přijít asi sedm stovek.

Obyvatelé městské části Staré Město dnes dopoledne proti těžbě protestovali na karvinském zastupitelstvu. „Je vaší povinností starat se o své voliče, otočili jste se zády k obyvatelům a zaprodali nás soukromé firmě, která má záměr krok po kroku užírat zbytek Karviné,“ stěžovala si dnes jedna z dotčených obyvatelek Silvia Škulavíková.

U úřadů však Karvinští příliš velké zastání nenajdou. Radnice totiž stojí spíše na straně OKD. Primátor Tomáš Hanzel upozornil, že důl Karviná zaměstnává tři a půl tisíce lidí a na těžbě jsou závislé další firmy s jedenácti tisíci zaměstnanci. Obyvatelé Starého Města by se proto měli svých domovů vzdát v zájmu zaměstnanosti.

OKD musí dopracovat dokumentaci o vlivu na životní prostředí

Aby magistrát s těžbou v Dole ČSA definitině souhlasil, musí OKD splnit několik podmínek. Mezi ně mimo jiné patří dopracování dokumentace k vlivu případné těžby, která by měla probíhat v letech 2015 až 2035, na životní prostředí (takzvanou malou studii EIA). „Chceme, aby bylo naprosto jasné, jaký vliv těžba bude mít na oblasti podél řeky Olše včetně protipovodňové ochrany, včetně přesných údajů o poklesech. OKD musí navrhnout opatření k ochraně dotčených oblastí včetně přivaděče pitné vody pro město,“ uvedl Závacký.

Dokumentace je podle karvinského magistrátu nedostatečná, málo konkrétní a neodpovídá na mnohé otázky týkající se vlivů těžby a ochrany životního prostředí. „Například nebylo ze záměru až tak jasné, jak se OKD postará o území tak, aby demolice probíhaly řádně a aby nevznikaly na území černé skládky, jaký bude postup při rekultivacích, jaký bude celkově vliv těžby na tamní přírodu, jak zajistí OKD ochranu nebo přemístění památek,“ vyjmenovala mluvčí radnice Šárka Swiderová.

Podle záměru by OKD pod Starým Městem mohla vytěžit zhruba 20 milionů tun koksovatelného uhlí. Pod Darkovem a Starým Rájem by šlo získat asi o 23 milionů tun, vedení města zde ale s těžbou nesouhlasí. Obě městské části by se podle radních tímto zcela zničily. Zhruba polovinu území, které Karviná zaujímá, už byla těžbou uhlí zasažena. Těžba v minulosti zničila například celou městskou část Solca.