Za vstup do pražské zoo si od května připlatíme

Praha - Pražská zoologická zahrada zřejmě už od května zvýší cenu vstupenek. Nejen, že se o třetinu zdraží jednodenní vstupné, ale o polovinu i rodinné celoroční permanentky. Výrazně vzroste i cena vstupného pro seniory - místo symbolické koruny zaplatí 150 korun. O zvyšování cen vstupenek v zoo dnes jednali pražští radní.

Navýšení ceny vstupného pražská zoo vysvětlila rostoucími náklady na energie a další zdroje. Změnit výši vstupného umožňuje zoologické zahradě zřizovací listina. Naposledy k tomuto kroku přistoupila v lednu 2008. Vyšší výtěžek ze vstupného dá zahrada na svůj provoz a ochranu zvířat. Do letošního rozpočtu by měl přinést 36 milionů navíc a příští rok ještě o dalších 10 milionů víc.

Podle náměstka primátora Ivana Kabického (ODS) dnes pražští radní pouze vzali na vědomí informační materiál, o ceně samotné nerozhodovali. Informace přesto vyvolala mezi radními diskusi. „Rozdělili jsme se na dva názorové tábory,“ uvedl Kabický. „Já souhlasím se zdražením, především v případě permanentek,“ uvedl. „Násobkem denního vstupného je zřejmé, že roční vstupné je i tak dosti výhodné,“ doplnil.

Už od příštího týdne by se tak měla cena jednodenního vstupného zvýšit o třetinu na 200 korun. Senioři dosud platili jednu korunu, nově to bude 150 Kč. Studenti si navíc připlatí 50 korun, vstupné bude za 150 korun. Výrazné zdražení se dotkne i majitelů psů. Za své čtyřnohé miláčky zaplatí pětkrát víc, a sice 100 korun. Za roční permanentku dá rodina o polovinu víc, nově bude stát 1 800 korun.

Zároveň by měl být počet návštěv na permanentku omezen na 12 či v případě rodinného vstupného 48 za rok. Podle zoo se totiž množily případy, kdy si lidé či celé organizace mezi sebou předávali jednu nepřenosnou permanentku. Zoo přitom věří, že běžných návštěníků se změna nijak nedotkne. „Ze statistik posledních dvou let vyplývá, že průměrný počet vstupů na roční permanentku byl mnohem nižší než nově stanovených dvanáct,“ uvedla mluvčí zahrady Tereza Palečková.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Aby nějak vynahradila vyšší vstupné, zavedla pražská zoo pro majitele ročních permanentek bonusový program. Ten spočívá ve padesátiprocentní slevě na parkovném, slevách v restauracích či prodejně suvenýrů.

Zůstalo vstupné zdarma pro děti do tří let a také projekt Happy Mondays, v rámci kterého mají adoptivní rodiče zvířat nebo nastávající maminky vstup za korunu. Nově se také za 5 000 korun budou prodávat permanentky pro firmy, které na rok zajistí 12 vstupů pro čtyři osoby.

Hroši v novém pavilonu
Zdroj: ČT24

Opozice: Pražané splácejí drahé hrošince a slonince

„Myslím, že je úprava cen v pořádku. Neměnily se už čtyři roky a v zahradě se stále buduje něco nového,“ uvedla radní za TOP 09 Helena Chudomelová. Ovšem podle opozičních zastupitelů by služba veřejnosti, kterou zoologická zahrada nabízí i za peníze hlavního města, měla být i nadále cenově dostupná pro bohaté i chudé. „Pražané nyní budou splácet nezodpovědné investice do hrošinců, sloninců nebo do nového loga z poslední doby,“ tvrdí zastupitel za Stranu zelených Petr Vilgus. V zoologické zahradě vznikají nové pavilony a výběhy pro slony a hrochy, které vyjdou na více než 400 milionů korun bez DPH.