Razsáhlou kraslickou tržnici zastupitelé zruší

Kraslice – Kraslickou tržnici, kterou před dvěma týdny z velké části zničil požár, hodlají úřady úplně zrušit. Z požáru viní neukázněné prodejce, kteří podle zjištění celníků často porušují předpisy i zákony a chtějí jim vypovědět smlouvu. Pozemky má pak radnice v úmyslu znovu pronajmout, ovšem nájemce už bude pečlivě vybírat.

„Ohrožují zdraví našich občanů a bezpečnost naší oblasti,“ prohlásil pro ČT kraslický starosta Zdeněk Brantl (Nez.) o prodejcích. Místostarosta Otakar Mika pak dodal, že prodejci se třeba zahřívají propanbutanovými lahvemi. K požáru před dvěma týdny vůbec nemuselo dojít, kdyby prodejci odstranili technické závady, které jim hasiči jen týden před požárem vytkli. Mezi nejhorší závady patří špatně izolované dráty a nezakryté rozvody hned vedle plynových vařičů.

Radnice by mohla nájemní smlouvu vypovědět okamžitě. Desítkám trhovců ale chce dát dvouletou lhůtu, aby si našli jiné prostory. Městu jdou z pronájmu ročně 2 miliony korun. Podle Otakara Miky o ně ale nepřijde, s pronájmem 9 tisíc metrů čtverečních na hranicích se Saskem nečeká žádný problém. Zastupitelé o existenci tržnice rozhodnou ještě tento týden.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)