Třídu si v Myslibořicích vytvořili žáci sami

Myslibořice (Třebíčsko) – Učení v přírodě místo sezení v lavicích mezi čtyřmi stěnami. V Myslibořicích na Třebíčsku mají ukázkovou třídu, kterou si vytvořili sami žáci a jejich učitelé při hodinách pracovní činnosti a ve volném čase. Na učení v přírodě se těší všichni. Díky pěknému počasí už začali.

Lavice a přezůvky vyměnily děti za holínky a montérky. Je mezi nimi i čtvrťák Radek Vecheta, který má jasno: „Lepší než být ve třídě a dávat do sebe matiku.“ Od pravěké jeskyně, místa pro relaxování žáků, přecházejí rovnou do dílny a k výrobě budek pro ptáky. „Mají i svoje nářadí, přinesli si i aku vrtačky. Funguje to dobře,“ ujistil učitel Michal Šerý.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Je krátce po poledni. Žáci osmé třídy už zasedli do lavic přírodní učebny, začala matematika. „V dnešní hodině si spočítáme obsahy a objemy některých těles, které jsou tady v přírodní učebně,“ zahájila paní učitelka Lenka Brabencová. Do počítání žáky nikdo nutit nemusel, a to i přesto, že matematika není zrovna oblíbená. „Je tam krásně v září, říjnu, červnu, v květnu je učebna využívaná na 100 procent ve všech předmětech,“ doplnila ředitelka ZŠ Myslibořice Libuše Davidová.

Myslibořická přírodní učebna se stala inspirací i pro další školy, a to nejen v kraji Vysočina. Příklad si vzali i v místní MŠ. Děti si na zahradě nejen hrají, ale sázejí kytky a stromky. A podle ministerstva školství nejde o ojedinělý projekt v zemi. Podobně se učí i žáci třeba ve školách na jižní Moravě.