Žižkov má konečně ulici Olgy Havlové

Praha – Po Olze Havlové je pojmenována nová ulice na jejím rodném Žižkově. Čtvrť, kde první manželka posledního československého a prvního českého prezidenta vyrůstala a později se zde také vdávala. O vznik ulice Olgy Havlové na Žižkově usilovala Nadace Olgy Havlové třináct let, myšlenka se tak objevila už tři roky po jejím úmrtí. Protože však úřad Prahy 3 nechtěl přejmenovat některé stávající místo, musela nejdříve vzniknout docela nová ulice. O jejím pojmenování po Olze Havlové rozhodla městská rada v minulém týdnu.

Ulice Olgy Havlové vznikla v oblasti Rezidenčního parku Na Vackově, kde nedávno vzniklo jedenáct čtyřpatrových bytových domů. Představitelé Nadace Olgy Havlové jsou nadšeni nejenom tím, že ulice konečně vznikla, ale i z jejího umístění. „Je velmi přiměřené, že právě tato ulice byla pojmenována jejím jménem. Pro nás bylo důležité, aby v ní byly stromy a lavičky, protože paní Olga se zajímala o dobré městské prostředí a byla pro to, aby v Praze bylo co nejvíce parků a místa na odpočívání,“ poukázala Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Nová ulice nazvaná po někdejší první dámě je poblíž legendárního místa žižkovských dětí, tzv. Židovských pecí – parku, se kterým je spjato dětství mnoha místních lidí. „My si představujeme, že i paní Olga byla mezi nimi. Že si na tato místa chodila hrát,“ upozornila Milena Černá.

Rozhovor s Milenou Černou (zdroj: ČT24)

Žižkovskou rodačku Olgu Havlovou (1933–1996) dosud její čtvrť opomíjela. V rámci celé Prahy měla pamětní desku na Senovážném náměstí. Dvě další města si ji připomněla výrazněji – Ostrava má gymnázium Olgy Havlové, Kadaň potom mateřskou školu Olgy Havlové. Ulice Olgy Havlové však bude na Žižkově první.

Ulice Olgy Havlové
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Lidé, kteří iniciovali pojmenování nové ulice po Olze Havlové, upozorňují, že pojmenování nemá připomenout pouze manželku významného prezidenta, ale také odvážnou ženu působící v disentu. „Paní Olga se zabývala zejména přepisováním samizdatu. Byla to i činnost, kterou provozovala, když byl Václav Havel ve vězení. Ona trávila celé dny tím, že přepisovala na psacím stroji knihy, které nemohly oficiálně vycházet,“ připomněla ředitelka Nadace Olgy Havlové.

Označení „první dáma“ naopak manželce Václava Havla podle Mileny Černé příliš nevyhovovalo. „Bývala by byla ráda, kdyby o ní lidé hovořili jako o paní Olze. Řekla bych, že se vůbec nezměnila,“ vzpomněla ředitelka nadace.

Václav Havel se svou první ženou Olgou
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN