(Ne)odvolaný starosta Tavíkovic dostal poštou kulku

Tavíkovice – Spory na radnici jihomoravských Tavíkovic ztrácejí politický rozměr. Libor Kosour (ODS), kterého vzbouřená část zastupitelstva odvolala z postu starosty, dostal po sérii výhrůžných dopisů také obálku s nábojnicí. Kosour odvolání nechce vzít na vědomí, zasedání, které ho zbavilo starostenství, bylo podle něj nezákonné. Situací se zabývá i ministerstvo vnitra.

Protože Libor Kosour a jemu loajální zastupitelé odmítají oprávněnost volby Jany Hovězové (nez.) novou starostkou, vzniklo v obci s šesti sty obyvateli neobvyklé dvojvládí. „Podle mého názoru schůzi, kde mě odvolali a zvolili novou starostku, svolali neoprávněně. Je zajímavé, že se do zasedací místnosti dostali násilím, vyvrtali totiž zámky,“ kritizoval Libor Kosour postup opozičních zastupitelů. Podle něj odvolání a nová volba neplatí. Mimo jiné poukazuje, že rebelové sice zvolili novou starostku, ale už zapomněli na volbu místostarosty a vedení výborů.

Kritici Libora Kosoura, který na židli tavíkovického starosty sedí druhým obdobím, jsou naopak přesvědčeni, že jejich postup byl správný. „Věděl, že ho chceme odvolat z funkce, v oficiální žádosti jsme ho vyzvali k zařazení bodu o hlasování o nedůvěře starostovi. Proto se snažil schůzi za každou cenu zrušit, aby k tomu nemohlo dojít. Poprvé se mu to pár hodin před jednáním povedlo, podruhé už ne,“ uvedla vzdorostarostka Jana Hovězová. Zbavit se dosavadního starosty bylo podle ní nutné: „První čtyři roky byly v pořádku, byl velmi šikovný, sehnal hodně dotací. Ale ve druhém období došlo ke změně, které nerozumíme, a starosta odmítl komunikovat s občany a také s částí zastupitelů. Na všechno, co jsme chtěli prosadit, řekl ne.“

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Kosour naopak tvrdí, že napjatou atmosféru v obci rozdmýchala zhruba desítka lidí. Anonymní výhrůžky ho prý mají psychicky nalomit a dohnat až ke složení funkce. „Ze začátku jsem to bral jako něco, co patří k funkci starosty. Ale po té kulce, a když mě jeden člověk fyzicky napadl a vyhrožoval mi zabitím, tak to už můžu jen těžko vnímat jako legraci. Ale v žádném případě nemám v úmyslu odstoupit,“ řekl rozhodně. 

Politické spory a dvojvládí se podepsalo na efektivitě správy obce – zastupitelé se řádně nesešli už půl roku, a tak není schválený ani rozpočet na letošní rok. O situaci obce tak nyní rozhodne ministerstvo vnitra. To buď potvrdí ve funkci jednoho ze starostů, nebo obec čekají předčasné volby. „Ministerstvo by se mělo vyjádřit do 1. května,“ uzavřela starostka Hovězová.