Rozvoji jihočeského letiště přistřihla křídla zamítnutá dotace z EU

České Budějovice - Projekt renovace jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic zredukovali jeho správci na polovinu. Úřad pro civilní letectví s tím souhlasí. Provozovatelé tím reagují na rozhodnutí Evropské komise, která zamítla čtyřsetmilionovou dotaci na modernizaci letiště. Českobudějovická radnice má ale k redukci výhrady, dopoledne oznámila, že svůj podíl ve společnosti zřejmě prodá.

Oproti původnímu plánu se neuskuteční stavba nového terminálu, cestujícím poslouží upravená bývalá vojenská budova. Další desítky milionů uspoří správci letiště na rekonstrukci dráhy, jen její část zvětší, aby se do ní bezpečně vešla dvě letadla.

Vlastníkem pozemků a budov je kraj, jeho zástupci chtějí v opravě pokračovat. Náklady odhadují na půl miliardy korun. Naopak brzdící klapky se snaží vysunout českobudějovická radnice, která se s nelibostí staví k faktu, že kraj evropskou dotaci nezískal. „Město České Budějovice je dokonce připraveno nabídnout k prodeji svůj podíl v této společnosti,“ potvrdil pro ČT primátor Juraj Thoma (HOPB).

  • Letiště v Českých Budějovicích zdroj: ČT24
  • Letiště v Českých Budějovicích zdroj: ČT24

Oslovení představitelé velkých leteckých společností čekají na další vývoj. Zatím ale přistání na jihu Čech neplánují. Další využití letiště zváží až po zajištění infrastruktury. Letiště je v provozu už 75 let, před sedmi lety ho vojáci opustili, od té doby se o něj starají pracovníci nové společnosti. Loni tam přistálo přes 4 tisíce letadel, z toho většina ze zahraničí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)