Chrudimští cukráři se učili od italských mistrů

Chrudim - Tradiční italské speciality dnes provoněly učebnu Střední odborné školy v Chrudimi. V rámci vzdělávacího projektu Leonardo da Vinci tam zavítali italští mistři cukráři. Studenti se od nich mohli naučit přípravu kulinářských lahůdek. Školení a výměnné stáže mají absolventům zajistit lepší uplatnění na trhu práce. I italští mistři si ale z východních Čech odvezli kus inspirace - na oplátku tu dostali recept na tradiční moravské koláče.

Uznávaní cukráři předvedli studentkám nejen přípravu italských dezertů, ale i tradiční pizzy. „U pizzy je nejdůležitější základ, tedy kvalitní těsto na placku. Ostatní přísady jsou otázkou fantazie,“ vysvětlil kuchařský mistr Renato Zara. Návštěva kuchařů a cukrářů v rámci programu Leonardo da Vinci navazuje na zahraniční stáže studentů. Mnozí z nich už byli za evropské peníze přímo v Itálii. „Dostala jsem certifikát a myslím, že mi to v budoucím zaměstnání pomůže,“ řekla Eva Mašínová, jedna ze studentek, které se zahraniční stáže zúčastnily.

Studenti chrudimské školy mají za sebou stáže nejen v Itálii, ale i v Německu nebo na Slovensku. Možnosti, které Leonardo coby vzdělávací projekt nabízí, znamenají výhody na trhu práce. „V loňském roce jsme vyslali do Mnichova do hotelu Marriott čtyři žáky oboru kuchař a číšník a velkým potěšením pro nás bylo, že třem z nich hotel okamžitě nabídl práci,“ poznamenal ředitel školy Jaroslav Kořínek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)