Spor o teplo rozděluje Kutnou Horu

Kutná Hora - Smlouvu s novým dodavatelem tepla, bioelektrárnou firmy EC Kutná Hora, má na stole vedení kutnohorské radnice, stačí už jen podepsat. Podle radních bude smlouva znamenat pro odběratele zhruba desetiprocentní zlevnění. Opozice ale tvrdí, že kontrakt je pro město nevýhodný, a snaží se mu zabránit. Kvůli tomu už rezignoval jednatel městské společnosti KH Tebis, která provozuje stávající teplárnu, a ve městě vznikla i petice, která požaduje vypsání řádného tendru na dodavatele tepla.

Nová bioelektrárna na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny, kterou za 600 milionů vybudovala v areálu ČKD společnost EC Kutná Hora, je zatím ve zkušebním provozu. Jako palivo využívá obilnou a řepkovou slámu a cíleně pěstované energetické plodiny. Slibuje levnější teplo. Radní na lákavou nabídku kývli a pověřili jednatele společnosti KH Tebis Vladimíra Gajdoše podpisem smlouvy. Tebis vlastní distibuční síť a jejím prostřednictvím by bioelektrárna měla teplo koncovým uživatelům dodávat. Gajdoš ale odmítl smlouvu podepsat, na svou funkci rezignoval a s projektem už nadále nechce být jakkoli spojován. „Mám na věc jiný názor a vyvodil jsem z toho pro sebe důsledky tím, že jsem odstoupil,“ potvrdil Gajdoš.

Radní na jeho místo jmenovali místostarostu Karla Koubského (Šance pro Kutnou Horu). Ten s podpisem smlouvy problém nemá. „Výhodnost pro město a stabilita ceny tepla, kterou smlouva přináší - tomu se nedá odolat,“ tvrdí Koubský. Smlouva s EC Kutná Hora má platit osm let s případným prodloužením na dvakrát tři roky, kdy by byla snížena fixní složka ceny podle odběru v uplynulých letech. Vypověditelná je pouze při hrubém porušení smlouvy, jak stanoví obchodní zákoník. „V té dlouhodobosti vidíme zásadní výhodu, protože je to dlouhodobá záruka nízkých cen,“ přidává se starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Právě nestandardní doba, na kterou se má smlouva uzavřít, vadí opozičním zastupitelům. „Uzavírat smlouvu na tak dlouho je prostě nenormální, navíc město nemůže ani garantovat potřebný odběr, ke kterému se smluvně zavazuje,“ myslí si zastupitel a předseda petičního výboru Ivo Šalátek (ODS). V petici požaduje vypsání soutěže, která by dokázala, že energie z bioelektrárny je skutečně nejlevnější.

Městská společnost KH Tebis zásobuje teplem asi 7 000 lidí, tedy přibližně třetinu města včetně škol a veřejných institucí. Kvůli změně dodavatele bude nutné vybudovat za 50 až 60 milionů korun nový horkovod. Tyto náklady podle radnice uhradí EC Kutná Hora. Podle radnice je připojení reálné v příštím roce na podzim. Bioelektrárna už nyní vyrábí také elektřinu, kterou dodává do distribuční sítě prostřednictvím lokálního distributora.

Vedení města rozhodlo, že podpis smlouvy pozdrží do 2. května. To se bude konat veřejné shromáždění, na kterém chce radnice lidem vysvětlit všechny sporné otázky. Pokud by skutečně ke změně dodavatele došlo, sloužila by stávající teplárna jenom jako záložní zdroj.