Kdo zaplatí mezinárodní cyklostezku?

Jihlava - Po nejdelší stezce Vysočiny se už prohánějí cyklisté, stavební firmě za ni ale zatím nikdo nezaplatil. Poskytovatel dotace, Regionální operační program Jihovýchod, odmítá práce proplatit kvůli nesrovnalostem v projektové dokumentaci a fakturách. Mezinárodní cyklotrasa vedoucí z Jihlavy do rakouského Raabs an der Thaya stála 36 milionů, zadavateli stavby, tedy Svazku měst a obcí z Vysočiny, navíc už teď běží penále. Spor bude muset zřejmě vyřešit až soud.

Sto deset kilometrů dlouhou trasu z Jihlavy přes Třebíč do Raabsu měla spolufinancovat Evropská unie. Regionální operační program Jihovýchod ale zatím milionové faktury neproplatil. „Při kontrole faktur poskytovatel dotace zjistil, že je sice fakturováno podle projektové dokumentace, ale dodáno je něco jiného,“ vysvětluje Jaroslav Vymazal (ODS), primátor Jihlavy a zároveň zástupce Svazku měst a obcí.

Projektanti navrhli pod asfalt směs štěrku, ale ta by neunesla traktory a auta. Velká část cyklotras totiž slouží i jako účelové silnice. Stavební firma proto použila směs štěrku pevnější. Náklady zůstaly stejné. „Zarážející je to, že jsme dílo předali 30. listopadu, ještě v prosinci jsme dostali pochvalu od primátora Jihlavy, dva a půl měsíce se nic nedělo a záporná reakce přišla až v půlce února,“ podivuje se stavbyvedoucí z firmy Swietelsky stavební Petr Seknička.

Regionální rada teď prověřuje, jestli stavba odpovídá požadavkům žádosti o dotaci. Kdy bude znám výsledek, se neví. Stavební firma už ale Svazku měst a obcí začala účtovat penále a připravuje také žalobu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)