Nemocnice v České Lípě rozšiřuje péči

Česká Lípa – Českolipská nemocnice otevřela modernizovanou léčebnu dlouhodobě nemocných - přímo v budově. Část lůžek tam přemístila z Nového Boru. A věří, že tak nabídne 120 pacientům lepší péči. V Novém Boru nadšení nejsou. Město o zařízení přišlo a taky neví, co se stane se starou budovou. Liberecký kraj se ji chystá prodat.

Vyšší kvalita, rozsah i rychlost péče – to jsou výhody nového oddělení, jak je prezentuje nemocnice. Prošlo rekonstrukcí a také se zvětšilo z 60 lůžek na 120. Prostory jsou kompletně bez bariér, pacienti najdou dorozumívací zařízení na pokojích, v koupelnách i na toaletách. Můžou taky cvičit a rehabilitovat. „Na každém patře je k dispozici fyzioterapeut, ergoterapeut a funguje tady i canisterapie,“ uvedla vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice Česká Lípa Dana Šperlíková a ředitel nemocnice Petr Chmátal doplnil: „Životní komfort pro pacienty je zlepšen.“

Pacienti najdou přímo v budově i další specializovanou péči – podle nemocnice další výhoda. „Jsou tu pacienti, kteří vyžadují dlouhodobější péči, vyžadují rehabilitaci. Bohužel jsou tu i pacienti v terminálních stavech,“ vysvětlila lékařka Libuše Horčíková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Polovina lůžek se přestěhovala do České Lípy z oddělení v Novém Boru, které nemocnice zavřela. Městu se to nelíbí, přišlo o léčebnu, a obává se taky o osud budovy, aby se nestala ubytovnou. „Máme samozřejmě obavy i z toho, že by to mohlo zůstat prázdné a tím by vznikl další brownfield v Novém Boru,“ potvrdil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK).

Nemocnice argumentuje tím, že ušetří celkem 6 až 8 milionů ročně. Třeba proto, že mezi Novým Borem a Českou Lípou už nebudou muset pendlovat sanitky jako doteď. „Jak pro klienty, tak samozřejmě ekonomicky i pro nemocnici je to daleko výhodnější, než to bylo doposud,“ prohlásil radní Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD).

Modernizace oddělení stála 20 milionů korun a zaplatil ji Liberecký kraj.