Muž, který střelil údajného zloděje kuší do hlavy, bude obviněn

Ostrava - Z těžkého ublížení na zdraví obviní policie muže, který ve čtvrtek odpoledne střelil v Chotěbuzi na Karvinsku kuší do hlavy údajného zloděje. Obvinění bude střelci sděleno ještě dnes, řekl mluvčí karvinské policie Miroslav Kolatek. Podle policistů tedy nešlo o nutnou obranu. Postřelený, který je v kritickém stavu, a jeho společníci mohou být obviněni z pokusu o krádež či porušování domovní svobody.

Podle dostupných informací trojice mužů chtěla vykrást dům, který zvenku vypadá jako neobydlený. Živnost v něm však má muž, jenž se svůj majetek rozhodl bránit kuší. Jednou vystřelil a šíp zasáhl do hlavy devětatřicetiletého muže. Ten okamžitě upadl do bezvědomí. I s šípem, jehož asi třiceticentimetrová část trčela z hlavy, jej do nemocnice v Ostravě přepravil vrtulník letecké záchranné služby.

Šíp před lety zasáhl i recidivistu, který vlezl na zahradu Oldřicha Doskočila u Plzně. Jeho chatu zloději opakovaně vykradli, a proto u ní nainstaloval samostříl. Zařízení muže zranilo a soud v prosinci 2005 uznal Doskočila vinným z nedovoleného ozbrojování, ale zejména kvůli jeho vysokému věku, nemoci a bezúhonnosti ho nepotrestal.