Škoda marně smlouvá o pozemcích pro lakovnu v Kvasinách

Rychnov nad Kněžnou – Automobilka Škoda musí upustit od plánu vybudovat novou lakovnu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku. Projektu za několik miliard korun údajně brání příliš velké cenové nároky vlastníků, od kterých chce firma odkoupit potřebné pozemky.

Jedním z majitelů, které nyní automobilka marně žádá o odkoupení jejich pozemků, je podnikatel Peter Nehera. Potomek krejčovského rodu chce s přáteli postavit v Kvasinách továrnu na vrtulníky pro 200 zaměstnanců. Dříve než automobilka stačil koupit 200 hektarů půdy a o případné ceně nehodlá smlouvat. „Pozemek jsem nekoupil na to, abych ho někomu prodával. V tomhle okamžiku ten náš pozemek není na prodej, chceme na něm zahájit výrobu,“ sdělil Nehera.

Jeho továrna na vrtulníky se původně měla na jiném místě. Do projektu ale zasáhla obec, která záměr škrtla z územního plánu a poslala do zóny, kde se má rozvíjet automobilka. Nehera si proto loni v prosinci koupil od soukromníka pozemek v blízkosti areálu Škodovky - firma se svou snahou přišla už pozdě. - „Automobilka si měla nějakým způsobem podle mě zajistit minimálně smlouvami o smlouvách budoucích zajistit pozemky pro svoje vlastní rozšíření,“ tvrdí výrobce vrtulníků Lubor Kult.

Reportáž a vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle zástupců Škodovky to ale tak jednoduché není. „Nejsme realitní kancelář, proto si nemůžeme dovolit a ani nechceme dopředu skupovat pozemky v každé lokalitě, kde působíme,“ řekl mluvčí Jozef Baláž. Automobilka potřebuje pro svůj další rozvoj něco přes 19 hektarů polí. Největším problémem je podle ní fakt, že vlastníci požadují nesmyslně vysoké částky. „S většinou vlastníků jsme se dohodli na férové ceně. Bohužel určitá část vlastníků po nás požaduje nereálné ceny,“ dodal Baláž.

Automobilka nyní pohrozila, že stavbu lakovny přesune do ciziny. Pro obec by to znamenalo hlavně akutní zvýšení nezaměstnanosti – v kvasinském závodě nyní pracuje 5000 lidí.