České včelařství se probouzí

Olomouc - Zájem o chov včel v Olomouckém kraji roste. Na krajský úřad se obrátila téměř stovka začínajících včelařů, kteří požádali o dotaci na vybavení. Protože v minulosti chovy decimovaly nemoci včel a medu byl nedostatek, odborníci očekávají, že se situace změní.

Karel Gabriška ze Šternberku si pořídil tři včelstva. A už za dva měsíce může stáčet vlastní med. „Já jsem se rozhodl k založení včelstev z toho důvodu, že mám blízko ke zvířatům, ke hmyzu obecně a taky částečně ke krytí potřeby medu v naší rodině,“ vysvětluje své důvody včelař Karel Gabriška. „Včely do krajiny patří a v dnešní době, kdy se vyskytuje mor včelího plodu, varoáza, která dost chovy včelstev decimuje, je určitě dobře, že těch včelstev je podstatně víc,“ upozorňuje předseda Českého svazu včelařů Šternberk Leo Czabe.   

V předchozích třech letech bylo v kraji medu nedostatek. Teď se blýská na lepší časy. „V době, kdy začnou kvést třešně, se u včel začne projevovat stavební pud, začnou si stavět mezistěny a včelstvo jde do síly,“ popisuje dění v úlech jeden z včelařů.     

Začínající včelaři mohli krajský úřad žádat maximálně o deset tisíc korun, což stačí na základní vybavení. Například jeden úl stojí zhruba čtyři tisíce korun. Chovatelé dále potřebují speciální oblek nebo zařízení na stáčení medu. „My jsme obdrželi devadesát šest platných žádostí, z nichž jsme mohli vyhovět pouze čtyřiceti šesti žadatelům. Rada Olomouckého kraje ještě zváží, jestli je možné tento dotační titul navýšit. Zatím jsme měli k dispozici čtyři sta tisíc korun,“ říká mluvčí olomouckého krajského úřadu Ivo Heger. „Včelařit může každý bez jakýchkoliv podmínek. Legislativně to není problém, stačí mít chuť a pár financí do začátku,“ uvádí Leo Czabe.  

Včelaři potvrzují, že lidé mají o domácí med zájem. To je podle nich dobrá zpráva. Med totiž obsahuje pyly rostlin, na které jsme zvyklí. Zatímco ten dovezený, třeba z tropických oblastí, může u někoho vyvolat alergii.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)