Poláci v Česku volili své zástupce pro jednání s vládou

Český Těšín - Poláci žijící v Česku dnes volili své vedení. Vybírali si devítičlennou radu na Kongresu Poláků, který u nás sdružuje organizace i jednotlivce hlásící se k polské národnosti. Zástupci nového vedení budou hájit zájmy svých lidí další 4 roky. Čtyřicetitisícová národnostní menšina má v zemi své školy i noviny.

V Těšínské střelnici se ráno sešlo 170 zástupců polské menšiny a volili výbor, který je bude zastupovat v ujednáních s českou vládou. Poláci v česku jsou citliví především na otázky spojené se školstvím. „Určitě je to národnostní školství, o které pečujeme jak o velice křehkou kytičku, aby systém národnostního školství nebyl zmenšen, aby síť polského školství nadále fungovala,“ potvrzuje předseda Rady Poláků v ČR Josef Szymeczek.

Na Těšínsku mají Poláci 25 základních škol s polským vyučovacím jazykem. Chodí do nich dva tisíce školáků, kteří mohou pokračovat na polském gymnáziu. Kongres Poláků vydává taky vlastní noviny. Vychází každý druhý den a mají čtyři tisíce předplatitelů .Ostatní národnostní menšiny v zemi nic podobného jako polský kongres nemají.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)