Karlovy Vary přišly o další cenný dům

Karlovy Vary - Další cenný dům zmizel z chráněné zóny v Karlových Varech. Ruský investor ho nejdřív začal bourat bez povolení a poškodil ho natolik, že stavebnímu úřadu nakonec nezbylo, než s demolicí souhlasit. Památkáři chtějí majitele tvrdě potrestat.

Předmětem pozornosti karlovarských památkářů je klasicistní dům z roku 1759. Na konci března ho dělníci na příkaz majitele, který neměl povolení úřadů, začali bourat. Když to zjistili památkáři, práce zastavili. Z domu už ale zbývala jen třetina. Teď dělníci bourají i zbytek. „Stavební úřad minulý týden nařídil odstranění stavby poté, co stavebně-technický průzkum prokázal, že objekt je v havarijním stavu,“ vysvětluje mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Přístup majitele domu rozezlil i městské památkáře. Ti ho za první bourání bez povolení chtějí potrestat. Zahájili s ním správní řízení, jehož výsledkem může být pokuta až dva miliony korun. Investorem je ruský podnikatel z Novosibirsku. Jeho český zástupce tvrdí, že dvacet let neobývaný dům měl být zbouraný už dávno. „Součástí kupní smlouvy už byl statický posudek, který hovořil o havarijním stavu, a to bylo v létě minulého roku,“ tvrdí architekt a zástupce investora Vladimír Sadílek. „Pokud je ten dům v městské památkové zóně, tak se investor vždycky musí snažit uchránit co nejvíc historických konstrukcí,“ zdůrazňuje náměstek pro památkovou péči NPÚ Loket Miroslav Perout.  

Majitel si už nechal vypracovat návrh na obnovu domu. Na místě nechá postavit jeho repliku. Na Karlovarsku to ale není jediný případ, kdy investor bourá bez povolení. Například z historických domů Eboli a Quisisana zůstaly původní jen obvodové zdi.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)