Podle celníků z Hatí mizí padělky, natáčení ČT to nepotvrdilo

Hatě (Znojemsko) – Celníci jsou přesvědčeni, že z tržnic postupně mizí padělky značkového oblečení. Své tvrzení o snižujícím se počtu falzifikátů opírají o výsledky série kontrol, které provedli v Hatích na Znojemsku. Na podobnou kontrolu se vydal také štáb České televize, který však žádný výrazný úbytek padělků nezaznamenal.

Před dvěma týdny celníci při kontrole v Hatích zabavili pět tisíc kusů podezřelého zboží, což je mnohem méně než v minulých letech. Podle vedení celní správy je to výsledek kontrol a zátahů, kdy celníci padělky zabavovali. „Dokonce i z parkovišť zmizely odstavené vraky dodávek, které sloužily jako příruční sklady,“ řekla mluvčí brněnských celníků Lada Temňáková.

NO COMMENT: Štáb ČT na tržnici v Hatích (zdroj: ČT24)

Štáb ČT se vypravil do asijské tržnice Excalibur v Hatích. Zjistil, že denní realita tržnic se od zpráv celní správy liší. Desítky padělků světových značek nabízejí hned první tři trhovci – trička údajně od firem Adidas nebo Puma stojí tři sta korun. Když potenciální zákazník požádal o jinou barvu a velikost, vratil se stánkař vzápětí s požadovaným zbožím.

Celníci proto přiznali, že pozitivní výsledek jejich kontrol může být důsledkem náhody. Nepřetržitě přitom na tržnice dohlížet nelze. „Jeden den tam půjdeme a druhý den si to tam zase dovezou,“ podotkla mluvčí Temňáková. Podle České obchodní inspekce trhovci mění taktiku a dílny i sklady důmyslně ukrývají. „V případě, když zjistí, že spotřebitel má velký zájem o nějaký výrobek, o určitou ochrannou známku, tak tím spíš si ho vytipují a stáhnou si ho někam bokem,“ popsala ředitelka ČOI Brno Tatiana Neuhybelová.

V poslední době se někteří prodejci na asijských tržnicích začali soustředit také na prodej drog. Sedm Vietnamců, kteří u Hatí prodávali ve velkém marihuanu i heroin Rakušanům, už stojí před soudem.