Pražská zoo otevírá zrekonstruovaný pavilon šelem

Praha – Pavilon šelem v pražské zoologické zahradě je po dílčí rekonstrukci. Dotkla se prostorů pro návštěvníky, které se otevírají po čtvrt roce. Chodby pavilonu teď nabízejí více prostoru, k dispozici jsou i nové lavičky. Drobně se změnilo také rozložení expozic, nově přibyla terária s hady – chřestýši a hroznýšovci.

Zimní rekonstrukce pavilonu šelem stála šest milionů korun, mimo jiné při ní zmizely větve s listy navozující tropické prostředí. „Na místo původního, už polámaného a zaprášeného mrtvého lesa jsou exotická prostředí jen naznačena výmalbou,“ přiblížil ředitel zahrady Miroslav Bobek. Stěny potom ozdobily velkoplošné obrazy zvířat v akci a také obrazovky s filmy zobrazujícími chovaná zvířata nebo dotykové monitory s vědomostními kvízy.

Tak jako dříve spatří návštěvníci v pavilonu lvy indické, tygry sumaterské a malajské, levharty obláčkové nebo kočky rybářské. Nově však v pavilonu přibylo plazů. Dosud bylo možné obdivovat mohutnou anakondu, nyní však ze starého slonince přibyli hroznýšovci kubánští, novinkou jsou potom chřestýši kostkovaní.

Hadi v pavilonu šelem pražské zoo
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Pavilon velkých šelem je otevřen od roku 1992. Po deseti letech přišla první rekonstrukce, kterou si vyžádala povodeň. Většinu koček se podařilo zachránit a do pavilonu se po rekonstrukci nastěhovaly zpět. Opravy po záplavách nabídly šelmám přírodnější podmínky v podobě kmenů ke šplhu a škrábání.

Od úterý bude vstup do zahrady dražší, například dospělí zaplatí místo 150 korun 200, senioři místo symbolické koruny 150 korun. Zvýšení cen vysvětluje zahrada rostoucími náklady na provoz a také investicemi do nových staveb.