Krušnohoří chce na seznam UNESCO

Jáchymov – Představitelé Karlovarského i Ústeckého kraje a krušnohorských měst a obcí sepsali prohlášení o spolupráci a přípravě nominace zápisu Hornické kulturní krajiny Krušnohoří na seznam světového dědictví UNESCO. Spolupracovat budou i se Saskem, na seznam UNESCO se tak mají dostat i památky německé části Krušných hor.

Na seznam světového dědictví se mají dostat technické zajímavosti Krušnohoří, například hornické památky Zlatý kopec, Vlčí jámy nebo důl Mauricius u Abertam. Na saské straně pak jde o 30 lokalit. „Chceme, aby oblast získala zpět slávu, kterou měla,“ zdůraznil karlovarský hejtman Josef Novotný. Také zástupci měst věří, že by zápis na seznam UNESCO mohl do oblasti přilákat turisty. „I to, že jsme spolu s dalšími obcemi blízko u sebe, zakládá možnosti prezentovat naše památky,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.

Proti zápisu se staví především radnice Ostrova na Karlovarsku. Obává se omezení rozvoje města, které by mohl zápis na prestižní seznam způsobit. "Byly tam obavy, aby se z města jako takového nestal skanzen,“ řekl Pavel Čekan, starosta Ostrova. To však odmítá ministerstvo kulury. Ministerská náměstkyně Anna Matoušková uvedla, že zápis na seznam UNESCO neznamená jiný režim ochrany památek, než požadují české zákony a předpisy.

  • Jáchymov zdroj: ČT24
  • Ostrov zdroj: ČT24

Za úsilím o zápis Hornického regionu Krušnohoří na seznam UNESCO stojí Sasové, nominaci začali připravovat už v roce 1998. Během dalšího desetiletí je podpořil nejprve Ústecký, poté i Karlovarský kraj. Dnešní prohlášení podepsali také představitelé měst Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná, Abertamy, Krupka a obce Měděnec. Žádost o společný zápis by mělo UNESCO obdržet v roce 2015.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)