Levhartice zmeškala letadlo, před odletem se totiž skryla

Plzeň - Profesionální hasiče dnes zaměstnala téměř dvouletá levhartice sněžná z plzeňské zoo. Samice Binal narozená v Plzni měla dnes odcestovat do zoo v Kazachstánu. Před odletem se však ve svém výběhu ukryla do nepřístupného skalního výklenku vysoko nad zemí. Než se ji hasičům podařilo vyprostit, letadlo odletělo bez ní. Zoologové tak její odjezd museli o dva dny odložit, řekl dnes mluvčí zoo Martin Vobruba.

„Binal v noci vlezla ve své prostorné skalní voliéře do nejnepřístupnějšího skalního výklenku, kde nikdy předtím nebyla a ze kterého nechtěla a ani nemohla sama odejít. Nemohli se k ní žádným způsobem dostat ani pracovníci zoo, aby mohl transport začít,“ popsal mluvčí.

Chovatelé proto požádali o pomoc plzeňské hasiče. Nejprve k Binale spustili veterináře s uspávací střelou, potom spící levhartici spustili dolů asi z osmi metrů. „Vše proběhlo velmi rychle, profesionálně, bez jakéhokoliv problému nebo zranění před zraky asi dvou stovek lidí,“ dodal mluvčí. Hasiči si za svůj zásah vysloužili potlesk návštěvníků zahrady.

Irbis neboli levhart sněžný patří do blízkého příbuzenstva levharta, jaguára, tygra a lva. Tato samotářská a plachá kočka obývá vysokohorské himálajské biotopy. Má světlý smetanově šedý kožich s hustou a dlouhou srstí, která udržuje teplo i v chladných vysokohorských oblastech. Díky dlouhým zadním končetinám dokáže skočit až 15 metrů, rovnováhu jí pomáhá udržovat dlouhý ocas. Samec může měřit kolem dvou metrů a vážit až 50 kilogramů. Sněžný levhart se v přírodě stává stále vzácnějším a na mnoha místech již zcela vymizel.