Prachatická nemocnice nadále bojuje o proplácení s VZP

Prachatice – Krize kolem odmítání Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) proplácet úkony v prachatické nemocnici se vyhrocuje. Pojišťovna odmítala od začátku roku proplácet úkony v tamní metabolické poradně.  Primářka oddělení Jaroslava Ambrožová kvůli tomu už šestý den drží protestní hladovku. K dílčí dohodě zástupci nemocnice i kraje přiměli pojišťovnu až dnes. Nejde ale o jediný nesoulad mezi VZP a prachatickou nemocnicí. Pojišťovna navíc letos vypověděla smlouvu také na hrazení ortopedických zákroků. Důvodem je prý fakt, že nemocnici chybí samostatné ortopedické oddělení. Nemocnice i Jihočeský kraj, který nemocnici zřizuje, s takovým diktátem nesouhlasí.

Prachatická nemocnice disponuje jedinou metabolickou poradnou v Jihočeském kraji, která poskytuje komplexní péči. Pravidelně její služby využívá zhruba 350 osob, většina z nich i čtyřikrát za rok. Za převážnou část klientů, kteří tvoří pojištěnce VZP, ale poradna od začátku roku nedostává zaplaceno. „Zoufalé činy jsou vždy vyvolány zoufalými situacemi. Skutečně - jak jinak vyburcovat ty činitele, aby si uvědomili, že jsme tu pro ty lidi, kteří na nás spoléhají, a já jsem je nechtěla vystavit riziku,“ tvrdí Ambrožová.

Krajské oddělení VZP podle vyjádření svého mluvčího prozatím vyhodnocuje dostupné materiály a prodloužení smlouvy v žádném případě nevylučuje. Oficiální smlouvě na hrazení úkonů vypršela platnost ke konci roku 2011. Vedení nemocnice ale s váhavostí pojišťovny nesouhlasí. „Rámcová smlouva platí do konce letošního roku a nebyl žádný důvod, žádný signál k tomu, aby tahle péče byla odnasmlouvána,“ tvrdí ředitel Michal Čarvaš.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Spory s největší pojišťovnou ale nemá prachatická nemocnice jen kvůli metabolické poradně.  Nelíbí se jí ani omezení ortopedických operací a stejný názor sdílí i její zřizovatel, tedy Jihočeský kraj. Doposud VZP hradila prachatické nemocnici zhruba dvě třetiny ortopedických operací, nyní existuje riziko, že kvůli úsporám přísun peněz vyschne. „Jsme ochotni o reformě jednat, ale jak máte jednat s někým, kdo s vámi jednat nechce, kdo se vyhýbá jakémukoliv kontaktu,“ komentoval jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Zdravotní pojišťovna nemocnici vyčítá, že nemá samostatné ortopedické oddělení a nesplňuje tak doporučení České ortopedické společnosti. Podle hejtmana jde ale o šikanu a důsledek toho, že pojišťovna chce likvidovat menší nemocnice. Ke vzájemnému jednání pojišťovna pozvala zástupce kraje dnes odpoledne. Výsledkem je domluva na pokračování metabolické poradny včetně zpětného proplacení péče od začátku roku. O zvýšení limitu na ortopedické operace se ale ještě bude jednat.