Lidičtí odmítli finanční dar od Sudetoněmecké kanceláře

Lidice (Kladensko) – Představitelé středočeských Lidic i zástupci zdejšího památníku vypálení obce nacisty odmítli přijmout peněžní dar od Sudetoněmecké kanceláře v Praze. Příspěvek tak musí vrátit občanské sdružení Sonosféra, které v současnosti pracuje na netradičním zvukovém průvodci po pietním areálu. Podle Lidických je mecenášství od takové instituce pro obec nepřípustné. Vadí jim, že sudetští Němci se za zdejší masakr obyvatel v době heydrichiády nikdy oficiálně neomluvili.

Nejnovější projekt lidického památníku umožní pomocí speciální mobilní aplikace a nasazených sluchátek procházet pietním areálem a přitom poslouchat nejrůznější zvuky vesnice včetně dialogů – tedy slyšet prostředí obce několik dní před vypálením. Smělý plán ale přibrzdila konfrontace s místními obyvateli, kteří obsah multimédia v několika případech zpochybňují. Vadí jim například, že tvůrci nerespektují jejich připomínky k textům.

Netradičním projektem nazvaném Rozeznění byli místní zprvu nadšeni, nyní se ale autoři ze sdružení Sonosféra musí vypořádat s většinově odmítavým postojem. „Tam, kde se fakty nemůžeme řídit, protože nejsou, tam pouští autorka volnou uzdu fantazii,“ reagoval autor projektu Rozeznění Vilém Faltýnek.

Lidice proti sudetoněmeckému sponzoringu

Ještě větší emoce ale ve středočeské obci rozpoutala částka 8 tisíc korun, kterou na připravované audiodrama věnovala Sudetoněmecká kancelář. Jakmile místní zjistili, kdo je dárcem, od peněz se jasně distancovali. Ze strany kanceláře jde podle nich o pokrytecké gesto. „Byli to především sudetští Němci, kteří šli v první linii a pomáhali v noci z 9. na 10. června vyhánět lidické ze svých domků,“ tvrdí starostka Lidic Veronika Hellerová.

Ředitel památníku proto umělce vyzval k vrácení daru, v opačném případě je rozhodnut projekt Rozeznění ukončit. Zástupci sdružení podmínce pravděpodobně vyhoví. „Rozhodli jsme se zohlednit přání pamětníků, protože chceme ten projekt dokončit,“ dodal Faltýnek. Premiéra Rozeznění je v plánu na 9. června, tedy v předvečer 70. výročí vypálení.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)