Šanov nechce platit za vodu, vodárna hrozí přerušením dodávek

Šanov – O dodávky pitné vody mohou přijít domácnosti v Šanově na Zlínsku. Malá obec s pěti sty obyvateli se dostala do sporů s dodavatelem, vodárenskou společností Veolia. Ta napadla platnost smlouvy uzavřenou s předchozím dodavatelem, která obci zaručuje dodávky vody zdarma. Veolia nyní dala Šanovským ultimátum – buď začnou platit, nebo budou od června bez vody. Firma je přitom ochotna odpustit Šanovu část peněz, které podle ní měla obec zaplatit. Radnice však trvá na tom, že nebude platit vůbec. Sporem se zabývá zlínský okresní soud.

Smlouvu s obcí v roce 1993 podepsal předchozí dodavatel Jihomoravské vodovody a kanalizace. Obě strany se tehdy dohodly, že dodávky vody budou bezplatné. Výměnou za to se obec bude na vlastní náklady starat o údržbu vodovodu. Firmu Veolia Moravské vodárenské obec automaticky považuje za nástupce Jihomoravských vodovodů. Vedení společnosti je ale přesvědčeno, že stará smlouva je neplatná a Šanov musí za dodávky vody řádně platit.

Ze staré smlouvy dluh 70 tisíc

Obec má podle vodárenské firmy dluh přesahující 70 tisíc korun. Hrozí přerušením dodávek vody, pokud Šanov nezaplatí. „Nechápeme to. Dvacet let se nic nedělo a najednou společnost smlouvu prohlásí za neplatnou a chce po nás peníze. To nemůžeme uznat,“ uvedla starostka Božena Sukaná, která se kvůli sporu obrátila na soud.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Nepodaří-li se vyřešit spor do června, může se ocitnout na suchu 500 obyvatel obce. Pitnou vodu by jim potom zajišťovaly pouze cisterny. „Máme i vlastní zdroje vody, jenomže ty by asi nestačily,“ přiznala starostka. Obec je tak podle ní v ohrožení.

Mluvčí firmy Veolia Helena Koutná zdůraznila, že společnost musí měřit všem stejným metrem. „Ostatní za vodu platit musejí. Máme cenové předpisy a není možné někomu dodávat vodu bezplatně,“ tvrdí Koutná. K požadované částce se Veolia podle ní dostala vlastním výpočtem, ve vodojemu totiž není instalován měřič. Odkaz na smlouvu obce s Jihomoravskými vodovody a kanalizacemi Veolia odmítá. „Podle našeho názoru jsme se nestali smluvní stranou této dohody,“ uvedla mluvčí.

  • Starostka Šanova Božena Sukaná zdroj: ČT Brno
  • Sídlo firmy Veolia zdroj: ČT Brno

Veolia nabízí kompromis, Šanov má jiné plány

Veolia je ochotna přistoupit na kompromis, že dluh obci smaže, ale pouze pod podmínkou, že si nechá nainstalovat měřič a za dodávky vody začne platit jako ostatní. Šanov má však úplně jiné plány – rád by si vybudoval vlastní vrt, díky kterému bude na dodávce vody nezávislý. To ale může trvat i tři roky. Do té doby od původní dohody odstoupit nehodlá.

Na rozhodnutí zlínského okresního soudu si znesvářené strany budou muset počkat do 29. května, na kdy soudce Milan Polehla jednání odročil. Naznačil ale, že by mohl dát za pravdu obci. „Smlouva je určitá a spravedlivá,“ uvedl.