Nechoďte do údolí Bílé Opavy, vyzývají jeseničtí záchranáři

Karlova Studánka (Bruntálsko)/Špindlerův Mlýn – Horská služba vyzvala turisty, aby se zatím zdrželi výletů do údolí Bílé Opavy, kudy vede frekventovaná trasa z Karlovy Studánky k chatě Barborka. Na některých místech ještě leží vysoká vrstva sněhu. Turisty proto mohou ohrozit jednak laviny, jednak také velká voda. Podobné potíže se mohou vyskytnout také v okolí Labe v Krkonoších, kde je kvůli pádu mostu uzavřena cesta Labským dolem.

Jeseníky stále mají 70 centimetrů sněhu

V Jeseníkách leží až 70 centimetrů sněhu. Platí proto stále druhý stupeň lavinového nebezpečí, sníh však současně v panujícím teple taje. „Teploty se pohybují přes den kolem 15 až 20 stupňů, sníh odtává velmi rychle. Hladiny toků říček se zvyšují. Navíc v lesních úsecích ve vrcholových partiích je dost sněhu, pěšina není pořádně prošlapaná. Nedoporučujeme proto návštěvníkům, než roztaje sníh a opraví se lávky, se tam vydávat,“ varoval náčelník Horské služby Michal Klimeš. Dodal, že Horská služba nemůže stezku uzavřít, v její moci je pouze nedoporučit vstup.

Kdo záchranáře neuposlechne a na cestě podél Bílé Opavy si ublíží, bude ohrožen více než na většině dalších míst v Jeseníkách. „Není tam přístup žádnou technikou. Pacienta musíme vynášet na nosítkách. Podmínky na záchranu se tam pro nás snižují,“ zdůraznil náčelník Klimeš.

Jedna z nejatraktivnějších stezek v národní přírodní rezervací v údolí Bílé Opavy v Jeseníkách je dlouhá zhruba šest kilometrů. Oblast lemují peřeje, kaskády a vodopády. Turisté musejí zdolat několik žebříků, mostků a překonat prudké svahy.

Sníh strhl mostek na krkonošské stezce

Stávající počasí působí obdobné problémy také v Krkonoších. Zcela uzavřena je proto cesta ze Špindlerova Mlýna na Labskou boudu, která vede Labským dolem. Laviny a velká voda strhly jeden z mostků přes Labe, turisté tak nyní nemají, kudy by tok překonali. Stržený mostek je na začátku stoupání z Labského dolu k Labskému vodopádu.

Turisté se tak nyní na Labskou boudu musí vydat jinudy. Cesta Labským dolem totiž zůstane neprůchodná zřejmě několik týdnů, informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.