Za pád lávky u Aichelburgu nepadl žádný trest

Trutnov - Trutnovský soud zprostil obžaloby Lenku Klimešovou, která podle spisu řádně nekontrolovala hrádek Aichelburg na Trutnovsku. Při pádu lávky u hrádku se v červenci 2010 zranilo sedm svatebčanů. Policie ženu podezírala z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za který jí hrozily až dva roky vězení či zákaz činnosti. Klimešová před soudem obžalobu odmítala. Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu odvolala. Podle znaleckého posudku byla na zříceném mostku zanedbaná údržba. Experti uvedli, že byla dřevěná nosná konstrukce lávky napadená dřevokaznou houbou trámovkou plotní.

Podle soudkyně Marcely Horváthové nebylo při dokazování zjištěno, že by pachatelkou byla obžalovaná. „Mezi jednáním obžalované a následkem není příčinný vztah,“ řekla. Poškozené pak s požadavkem na náhradu škody odkázala na občanskoprávní spor. Svatebčané požadovali u soudu po Klimešové milion korun. Žena verdikt nechtěla komentovat, její obhájce Jan Zuska je spokojený: „Jsme přesvědčeni, že soud rozhodl správně. Zdůraznil bych, že rozhodujícím důkazem bylo znění dodatku k příkazní smlouvě, ze kterého vyplývá, že po listopadu 2007 nebyla klientka ta, kdo by měl zajišťovat technickou kontrolu či údržbu hrádku.“

Státní zástupkyně dnes pro Klimešovou požadovala trest osmi měsíců vězení podmíněně odložený na dva roky. „Kdyby obžalovaná objekt řádně kontrolovala, mohla by zjistit viditelné poškození trámu,“ řekla v závěrečné řeči. Podle obhájce naopak obžalovaná nemohla neštěstí zabránit, protože poškození trámů trámovkou plotní nebylo viditelné. Klimešová ve své závěrečné řeči řekla, že celé záležitosti hluboce lituje, ale za technický stav hrádku neměla žádnou odpovědnost.

Klimešová měla uzavřenou smlouvu o běžné údržbě a prodeji vstupenek turistům s Hradní společností Aichelburg, která měla hrádek pronajatý od Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Neštěstí se stalo 8. července 2010, kdy se na hrádku konala svatba. Skupina svatebčanů se chtěla vyfotit na mostku před objektem. Ten se však zřítil a lidé spadli do více než tři metry hluboké průrvy pod lávkou. Hrádek byl několik měsíců nepřístupný, zřícený mostek pak nahradila kovová konstrukce.

Aichelburg stojí na lesnatém úbočí Světlé hory v nadmořské výšce 736 metrů nad mořem. Stavba romantické zříceniny, kterou vybudoval lesní personál panství Maršov jako památník Bertholda hraběte Aichelburga, byla ukončena v roce 1863. V roce 1995 vzniklo sdružení Hradní společnost Aichelburg, které začalo s obnovou památky. Byla zpřístupněna v roce 2000.