Holubovo muzeum oživily Viktoriiny vodopády s iluzí padající vody

Holice (Pardubicko) – Africké muzeum Emila Holuba v Holicích je po dlouhé rekonstrukci opět přístupné. Během posledního roku a půl vznikla docela nová expozice. Podle představ jejího autora Davida Vávry má být hravá a interaktivní, využívá moderní technické možnosti. Kromě Emila Holuba se muzeum věnuje i jeho následníkům – Hanzelkovi a Zikmundovi nebo nedávné expedici Trabantem napříč Afrikou. Pardubický kraj dlouhodobě bojuje s nízkou turistickou návštěvností, nová multimediální expozice má přilákat více lidí. Otevírá se ve čtvrtek 3. května v 9:00.

Africké muzeum Emila Holuba věnuje svoji novou expozici zejména místnímu rodákovi. Manažerem projektu je Vítězslav Vondrouš a celý projekt připravoval od roku 2008. Návštěvníky vítají stylizované Viktoriiny vodopády s iluzí tekoucí vody, africkou vesničkou a průhledem ven z budovy. Centrální prostor muzea je nově otevřený, je odtud přístup do několika kójí, které představují jednotlivé etapy z cest a života známého cestovatele. K vidění je také krátký film o Emilu Holubovi scenáristů a režisérů Milana Šteindlera a Martina Koppa inspirovaný kresbami z Holubových cestopisů.

Protože je Africké muzeum Emila Holuba cílem nejenom školních výprav, ale také rodinných výletů, soustředí se zrekonstruovaná expozice i na děti. Je pro ně připraven koutek s hrami i hřiště v podobě africké vesničky. Na děti budou zaměřeny i zvláštní muzejní programy.

Holický rodák Emil Holub (1847–1902) je jedním z nejznámějších českých cestovatelů, na cestách po Africe strávil jedenáct let. Jeho dílem je například první detailní mapa okolí Viktoriiných vodopádů, jako významnou postavu své historie ho vnímají například v Zambii. V roce 1891 uspořádal ve Vídni výstavu, ta byla o rok později převezena do Prahy. Na převoz exponátů musel použít 75 železničních vagonů.

Holubovo muzeum v Holicích vzniklo v roce 1966, základem mu byly rozsáhlé sbírky a předměty z pozůstalosti, které věnovala Holubova manželka Růžena. Rekonstrukce expozice stála Holice zhruba 21 milionů korun, z toho 19,5 milionu pocházelo z evropské dotace.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)