Šluknovsko začala hlídat speciální pořádková jednotka

Ústí nad Labem - Na pořádek ve Šluknovském výběžku dohlíží od dnešního večera krajská pořádková jednotka. Zatím je v ní 50 policistů, 25 bude v ulicích každou noc. Podle hejtmanky Ústeckého kraje by se jejich počet měl časem ještě navýšit. Vznik speciální pořádkové jednotky pro Ústecký kraj začal být aktuální po loňském létu, kdy se v lokalitě vystupňovaly sociální nepokoje. Podle policistů se v posledních měsících bezpečnostní situace stabilizovala. Speciální pořádkovou jednotku má už jen Praha, Brno a Ostrava.

Policisté z pořádkové jednotky měli původně sloužit na obvodních odděleních a jednotku utvářet, jen když by to bylo potřeba, nyní se počítá s jejich stálou přítomností. Měnilo se i její sídlo, nejdřív mělo být v Teplicích, které mají nejvýhodnější polohu. Kvůli vhodnějšímu objektu se ale nakonec usídlí v ústecké čtvrti Božtěšice. Odtud také dnes odpoledne první skupina policistů na Šluknovsko vyrazila.

Fyzickými zkouškami a psychologickými testy prošel jeden ze tří uchazečů

„Budou vykonávat hlídkovou činnost, dohled nad veřejným pořádkem a bezpečností. Pořádková jednotka působí jako 'nadstavba' a posílení běžného výkonu služby ve Šluknovském výběžku,“ řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Dvou až čtyřčlenné hlídky budou nejčastěji vidět v Rumburku, Varnsdorfu, Krásné Lípě a v Šenově. Nové posily poznají obyvatelé snadno: chodí v černém, místo čepic nosí barety a ve skladu mají třeba i brokovnice. 

Po loňském hektickém létu se v ulicích po nocích střídaly pořádkové jednotky z jiných regionů. Proti nim by měli mít místní výhodu lepší orientace v terénu. „Jedná se o policisty z našeho kraje a mnozí z nich sloužili ve výběžku v rámci posilování výkonu služby a v průběhu opatření. Lze tedy počítat s určitou místní znalostí,“ dodala mluvčí.

Základ jednotky se začal dávat dohromady v dubnu a čítá 50 mužů, kteří přešli z jiných oddělení, a na jejich místa nastupují nováčci. Hlídkovat budou skupiny po 25 členech, které se budou střídat vždy po třech odsloužených nocích. Další posilování je v plánu a konečného počtu 170 členů by měla jednotka dosáhnout během příštího roku. Jak bude jednotka sílit, bude dohlížet i na rizikové sportovní akce a v období klidu hlídat ulice okolních měst, tedy zejména Ústí nad Labem, Teplic a Děčína.