Silničáři začali odstraňovat zbytečné značky, někde byly jen půl roku

Drnovice – Na některých místech v Česku je zbytečně moc dopravních značek. Silničáři proto začali ty nepotřebné počítat a sundávat. Na zrekonstruované silnici mezi Drnovicemi a Podomím například silničáři kroutili hlavou nad neúměrně vysokým počtem dopravních značek už při jejím slavnostním otevírání před půl rokem. Na desetikilometrovém úseku jich přesně podle projektu umístili 56. Všechny se týkaly zákazu předjíždění. Policie nyní přišla s tím, že nejsou potřeba a jen zbytečně rozptylují pozornost řidičů. Silničáři je proto začali odstraňovat.

Na to, že je na českých silnicích příliš mnoho značek, upozorňují i experti z Centra dopravního výzkumu. Řidiči podle nich nejsou schopni takové množství informací zpracovat a snáze mohou za volantem chybovat. „Příkladem nadužívání značení je směrovací deska přikázaný směr objíždění na přechodech. Jiný příklad plýtvání jsou šikmé rovnoběžné čáry, kde úplně stačí kadence 1:2. Na velkých plochách to jsou desítky nebo stovky kilogramů barvy zbytečně. To jsou věci, které v Evropě sotva najdete,“ řekl ČT Pavel Skládaný z Centra dopravního výzkumu.

„Pravidelně monitorujeme stav značek s tím, že nadbytečné značky navrhujeme k odstranění. Nejaktuálněji bylo odstraněno přes 40 značek v úseku mezi Vyškovem a Podomím,“ popsala mluvčí policie Iva Šebková. V tomto úseku řidiče na zákaz předjíždění upozorňovala plná čára i dopravní značky. Stejná byla situace se značením signalizujícím konec zákazu. Policisté proto navrhli všechny svislé značky odstranit.

Paradoxem je, že v tomto úseku značky stojí teprve půl roku, kdy byla dokončena oprava silnice mezi Drnovicemi a Podomím. „Už tehdy se nám to jevilo jako neúměrně vysoké, nicméně dodavatel umísťuje značky podle schváleného projektu. Nemáme jinou možnost umístění značek,“ vysvětlil vedoucí technicko-správního úseku Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Olejníček.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)