Německý úřad práce otevřel v Plzni českou pobočku

Plzeň – V Plzni začala dnes fungovat pobočka bavorských úřadů práce. Zájemcům o zaměstnání v Německu jsou tu k dispozici poradci z úřadů práce, které působí v obcích nedaleko hranic. Podobná kancelář nefunguje v žádném jiném českém příhraničním regionu.

Cílovou skupinou jsou především Češi, kteří žijí v blízkosti hranic a nevadí jim dojíždět za prací do Německa. „Zájem je především o technické a elektro obory, pracovníky pro hotelnictví a gastronomii,“ říká poradkyně Karin Hartungová.

Podle Magdaleny Čadové z krajské pobočky Úřadu práce ČR v Plzni se jedná v podstatě o stejné profese, které hledají i české firmy – lidi s výučním listem nebo absolventy středních škol technického zaměření.

Události: Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Pobočka bude fungovat do konce roku, pak se projekt vyhodnotí

Bavorsko má aktuální nezaměstnanost kolem čtyř procent a asi 30 tisíc volných pracovních míst. Čechům nabízí řadu výhod. Jednou z nich je například přídavek na dítě – na ten má automaticky nárok každý, kdo má zároveň rodinu, říká Lenka Kastnerová, poradkyně sítě evropských služeb EURES v Plzeňském kraji.

V Německu ovšem není stanovená minimální mzda, proto je podle bavorských poradců třeba být při podepisování smlouvy ostražitý. I nekvalifikovaná síla má vydělávat nejméně sedm eur na hodinu.

Kancelář bude fungovat do konce roku, pak se projekt vyhodnotí. Pokud bude zájem Čechů dostatečný, jezdili by do Plzně i poradci z dalších bavorských okresů.