Simulátor vandalismu má lidi odradit od ničení

Jemnice - Možnost, jak si beztrestně vybít energii na dopravní značce či odpadkovém koši, mají obyvatelé Jemnice na Vysočině. Nájezdy vandalů jsou tu téměř na denním pořádku a likvidace škod stojí městskou pokladnu statisíce korun ročně. Nyní si tedy zájemci mohou zařádit ve vyhrazeném prostoru v jemnickém parku. K dispozici mají i stěnu na sprejování či malování.

Ve čtverci 5x5 metrů obehnaném řetězem si každý může vyzkoušet, jaké je to být vandal. „Chceme, aby se lidé začali rozhlížet kolem sebe, a když uvidí vandalismus, aby se mu postavili,“ vysvětluje Petra Ferdanová z občanského sdružení AlterNaiva, které za projektem stojí.

Ještě než se simulátor oficiálně zpřístupnil veřejnosti, vandalové se na něm podepsali a zničili co mohli. „S různými formami vandalismu se tady setkáváme téměř denně,“ potvrdil místostarosta Jemnice Petr Novotný. Lidé z občanského sdružení ale vše opravili, narovnali a prostor v parku může sloužit dál.

Členové sdružení AlterNaiva pořádají u simulátoru diskuse a baví se s lidmi i o tom, jak postupovat, když vidí řádit vandaly, a kdy volat policii. Radnice takový způsob vítá a sama občany nabádá k focení a natáčení lidí, kteří ničí městský majetek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)