Na Třebíčsku hledají nové zdroje pitné vody

Římov (Třebíčsko) - Obce na Třebíčsku hledají pod zemí nové zdroje pitné vody. Momentálně probíhají průzkumné vrty. Podzemní voda je jednak mnohem kvalitnější, ale také levnější než voda z přehrad a nádrží. Na Třebíčsku jsou navíc stále ještě obce, kam ani není zaveden veřejný vodovod.

Závislost na vlastní studni, kde je navíc proměnlivá kvalita vody – taková je realita více než čtyř stovek lidí žijících v Římově. Podle starosty obce Rostislava Nováka většina obyvatel odevzdala anketní lístek s tím, že budou chtít připojit na veřejný vodovod. Nový vodovod bude potřeba i v dalších obcích, a to nejenom na Třebíčsku.

Svazek obcí teď ale získal na hledání nových podzemních zdrojů evropskou dotaci. Vrtné soupravy už hledají pitnou vodu v šesti sedmdesátimetrových vrtech u Římova. „Máme zájem na tom, aby ty podzemní zdroje se rozšiřovaly, protože to je voda kvalitní a vždy lepší než voda povrchová,“ popisuje Michal Ondráček ze společnosti Vodárenská a. s.. Vrtné práce v Římově skončí ještě tento týden, následovat budou rozbory kvality pitné vody a také vydatnosti tohoto ložiska.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)