Na hraniční přechod v Náchodě se vrátí kontroly

Náchod - Na bývalý hraniční přechod v Náchodě se po pěti letech na čas vrátí kontroly cestujících. Zatím jen namátkové. Zahájí je Poláci, kteří to už oznámili starostovi. V jejich hledáčku budou fanoušci, kteří pojedou na červnové fotbalové mistrovství Evropy do Polska.

Policie bude auta nebo autobusy odklánět do odstavného sektoru, který Poláci čerstvě dokončili. Kontrolovat bude moci sedm až deset aut najednou a zajímat ji budou nebezpečné předměty jako dělobuchy, petardy a dýmovnice, nože či zbraně. Ty potom bude moci zabavit.

Přechod Poláci spěšně rozšiřují. Starostové Kudowy i Náchoda chtějí za každou cenu udržet průjezdnost měst. Pokud bude hrozit kolaps, začnou policisté na obou stranách odstavovat kamiony několik kilometrů před hranicí. „Obchvat České Skalice je velmi vhodným místem, je tu bezpečný prostor k odstavení kamionů,“ řekla Eva Prachařová, mluvčí Policie ČR, Náchod. „Přibližně si troufám odhadnout, že se sem vejde kolem čtyř až pěti set kamionů,“ uvedl Jiří Fiala, Policie ČR, Náchod.

Kdy namátkové kontroly začnou, polské úřady neupřesnily. Přes Náchod pojedou fanoušci z Česka, Itálie i obávaní Chorvaté. Prudké zesílení provozu čekají na přechodu těsně před 8. červnem, kdy evropský fotbalový šampionát v Polsku začne.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)