Úředníci se hádají o 80 seniorů, jejich domovu hrozí krach

Vysoké Mýto – Řada domovů pro seniory má vážné potíže, některým dokonce hrozí krach. Patří mezi ně i dům pokojného stáří ve Vysokém Mýtě, který provozuje sdružení Naděje. Město a kraj se totiž nemohou dohodnout, kdo by měl sociální zařízení zachránit. Město už proto připravilo i krizový plán.

Sdružení Naděje provozuje Dům pokojného stáří už 18 let. 80 seniorů a 50 zaměstnanců ale žije od jara ve strachu, co s nimi bude. Provozovatel potřebuje na stabilizaci domova dva a půl milionu korun. Půl milionu už poskytlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Státní dotace ale krach pouze posunula o jeden měsíc, na konec října.

Pomoci by mohlo město nebo kraj, ty se ale neshodnou, kdo má nést za domov odpovědnost. Jednání zatím nikam nevedou a situace tak začíná být kritická. „Základním zodpovědným činitelem je obec a stát,“ tvrdí vedoucí odboru sociálních věcí Pardubického kraje Helena Zahálková. Podle starosty Vysokého Mýta Miloslava Souška (ČSSD) se ale kraj snaží přenést na město zodpovědnost za celý region: „To určitě není v pořádku.“ 

Vysokomýtská radnice už proto alespoň vypracovala krizový scénář, kam seniory přemístit. Na svou šanci provozovat dům pokojného stáří ale čeká i další sdružení. Město už s ním dokonce podepsalo předběžnou smlouvu o provozu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)