Muž měl 30 let na dvoře nevybuchlou minu, odnesl ji na radnici

Uherské Hradiště - Policisté na Slovácku zajistili ve středu hned tři výbušniny. V Šumicích přinesl místní obyvatel na obecní úřad minu z války v kýblu, další byla nalezena u rozhledny Velký Lopeník. Posledním nálezem byl ruční granát se slzným plynem, který našel muž na louce u vykopávek Nad Špitálkami v Uherském Hradišti. Munici si převzal pyrotechnik.

Muž z Šumic vzal minu ze dvora svého domu, kde údajně ležela už asi 30 let pod lískovým keřem. „Podle pyrotechnika se jedná o nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 80 milimetrů německé výroby z druhé světové války. I když jí chyběla roznětka, trhavina uvnitř byla stále životu nebezpečná. Pyrotechnik minu zajistil, aby ji mohl bezpečně zneškodnit,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Válečná mina nalezená u Lopeníku
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Zhruba o hodinu později volal na policii starosta Březové, protože v blízkosti rozhledny na Velkém Lopeníku byl nalezen další kus munice. Pyrotechnik přímo na hraniční čáře zajistil dělostřeleckou minu 82 milimetrů sovětské výroby. „I tato mina byla plná a životu nebezpečná,“ uvedl mluvčí uherskohradišťské policie. Později ještě policisté převzali ruční granát se slzným plynem. Granát byl sice aktivován, ale nevybuchl. Zlikvidoval jej tak až pyrotechnik.