Pražská zoo má jako jediná v Evropě filipínské sovy

Praha – Do pražské zoologické zahrady přijíždějí sovy z Filipín. Již dnes mohou návštěvníci zahrady pozorovat výrečka filipínského, který není veřejně k vidění nikde jinde v Evropě. V budoucnu se k němu mohou nastěhovat další sovy zařazené do záchranného programu, na kterém se Zoo Praha podílí.

Výrečky filipínské ohrožuje především kácení tropických lesů. Přežití endemického druhu sovy obývajícího pouze severní část filipínského souostroví podporuje pražská zoologická zahrada od roku 2009. Každoročně posílá peníze z konta Pomáháme jim přežít a programu Koruna ze vstupného filipínské chovné stanici na ostrově Negros.

Podpořit záchrannou stanici výrečků filipínských na ostrově Negros lze i dárcovskou SMS ve tvaru DMS VYRFILIPINY na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 korun, z toho jde 27 korun na projekt.

Nyní si výrečky mohou prohlédnout také návštěvníci zoo, kteří na jejich záchranu rovněž přispívají. Podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka jde o unikátní příležitost – ačkoli několik dalších evropských zoologických zahrad filipínské výrečky chová, žádná je neukazuje veřejnosti. „Dva výrečci k nám přišli ze zoo ve filipínském Luzonu, abychom představili vzácný druh sovy, na jehož ochraně naše zahrada spolupracuje. Kromě Prahy se výrečci filipínští nacházejí pouze ve dvou evropských zahradách – v Plzni a ve Wroclawi, kde je ale chovají v zázemích, nikoliv v expozicích,“ přiblížil ředitel Bobek.

Dvojice vzácných výrečků filipínských je tak k vidění na jediném místě – poblíž velké voliéry dravců ve spodní části areálu zahrady. Zoologická zahrada chce postupně vytvořit záložní populaci výrečků filipínských v lidské péči.

K výrečkům se v budoucnu v Praze přidají také výři filipínští – sovy podobně nazvané, ale mnohem větší. Filipínským výrům bezprostředně hrozí vyhubení.