Za zvlnění D11 nemůže Skanska ani projektanti

Hradec Králové – Oprava dálnice D11 mezi Hradcem Králové a odbočkou na Lázně Bohdaneč pokračuje druhým rokem. Nyní už také začíná být známa příčina. Podle znaleckých posudků jde o práci podzemních vod, kterou nebylo možné předvídat. Pro stát to není dobrá zpráva – poté, co se už dříve dohodl se Skanskou, že budou opravu rekonstruovat společně, nejspíš nevymůže náhradu ani od projektantů.

Příčinu zvlnění dálnice hledalo státní Ředitelství silnic a dálnic i stavební firma Skanska. Obě strany se ovšem už dříve dohodly na společném financování oprav. ŘSD však uvažovalo, že bude náhradu škod žádat po projektantech. Závěr výzkumů je ale jasný – stavbaři ani projektanti za problémy nemohou, zvlnění způsobila spodní voda. „Příčinou jsou změny v podloží dálnice způsobené spodní vodou. Znalecké posudky zjistily, že se toto zvlnění nedalo předvídat,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Nakonec proto zaplatí 92 milionů za opravy stát a Skanska napůl. Zprvu stát chtěl dálnici reklamovat, v následujícím sporu však ustoupil. Bylo totiž hlavní dálnici rychle opravit. Podle policistů byly boule, které se na dálnici D11 předloni vytvořily, velmi nebezpečné. „Byl to nájezd, který jste cítil. Pokud jste jel vyšší rychlostí, auto nadskočilo,“ upozornil dálniční policista Michal Kropáč.

Rekonstrukce dálnice probíhá mezi 71. a 76. kilometrem, tedy v úseku otevřeném na konci roku 2006. Dělníci mění na několika místech všechny vrstvy vozovky, opravují drenáže i sesunutý svah. Řidiči zatím musí strpět obousměrný provoz v jednom jízdním pásu. Oprava by měla skončit před prázdninami.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)