Nový ráj papírových modelů je v Polici nad Metují

Police nad Metují – Jedno proslulé muzeum je málo, rozhodli se v Polici nad Metují a snaží se přilákat turisty ještě na další expozici. K tradičnímu muzeu stavebnice, která se ve městě vyrábí, tak přibylo muzeum papírových modelů. Zaplnilo prostory zrušené zemědělské školy.

O vznik muzea, které by přiblížilo veřejnosti jejich koníček, usilovali čtvrt století autoři papírových modelů i ti, kdo jejich díla sestavují. Dosud žádné takové nebylo v Česku ani celé Evropě, nyní se ale jejich sen splnil v Polici nad Metují. I k němu ale vedla trnitá cesta. „Nevěřili jsme tomu, vypadalo to, že se to nepovede. Je malý zázrak, že se to tady objevilo,“ podotkl autor papírových modelů Milan Weiner.

Expozice by se měla pravidelně obměňovat a rozhodně by neměla být jenom statická. Součástí mají být i velká panoramata. „Vzniká model polského pobřeží z pohledu z Baltického moře od Švédska. Po celém pobřeží budou rozesety majáky,“ popisoval známý tvůrce námořních modelů Ladislav Badalec. Podle Milana Weinera se v budoucnu návštěvníci dočkají i jezdících papírových vlaků.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Muzeum představuje modely různých kvalitativních úrovní – od těch, jejichž výroba zabere několik minut, po mistrovská díra – například válečné lodě s pohyblivými součástmi. Navíc se návštěvníci v polickém muzeu doslova podívají do světa i do vesmíru. „Jsou tady modely všech kategorií – architektura, auta, technika, kosmické lodě,“ shrnul ředitel muzea Josef Hejnyš.

Ve výrobě papírových modelů patří Češko k evropské špičce. Modeláři získávají prestižní ceny z mezinárodních soutěží. Muzeum, kde mohou lidé spatřit jejich práci, je otevřeno denně, za vstup zaplatí dospělí 60 korun, děti polovinu.