Kostelec nad Černými lesy má své centrum psychoterapie

Kostelec nad Černými lesy – V Kostelci nad Černými lesy vzniklo centrum psychoterapie pro lidi v tísni. Tým specialistů jim bude pomáhat zvládat těžké životní situace, ve kterých se ocitli. Zařízení vzniklo jen díky sponzorům, stát nepřidal ani korunu. Slavnostního otevření se mimo jiné zúčastnili ministr práce Jaromír Drábek a arcibiskup Dominik Duka.

Děti, mládež i dospělí, kteří na své psychické kondici chtějí pracovat – pro ty všechny vznikl Dům pomoci duševně nemocným Modré dveře. „Lidé se na mě hodně obraceli s prosbou o pomoc, já je musela odkazovat na velmi vzdálená místa, kde ta pomoc byla nejblíže, do Prahy,“ informovala ředitelka centra Kateřina Siveková.

Před čtyřmi lety proto vznikl nápad vybudovat místo, kde najdou lidé s duševními šrámy pomoc pod jednou střechou. Nová budova přišla na 21 milionů korun. Z naprosté většiny hradili výdaje sponzoři. „V dnešní době jsme si zvykli, že vše má platit stát, ale ono je nutné rozhlédnout se kolem sebe a pomoct tomu, kdo to potřebuje,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Zvláštní pozornosti se tady dočkají i lidé s mentálním postižením. Čekají je terapie, ale třeba také keramická dílna nebo hudební kroužek. Po prázdninách tady začne fungovat kroužek pro dyslektiky a dysgrafiky, který pomůže dětem zvládat jejich problémy s psaním a čtením.