Leonardo odešel do varaního nebe

Praha - Smutná zpráva dnes zastihla pražskou zoo a její příznivce. Vzácný varan komodský jménem Leonardo náhle uhynul. Dožil se téměř dvaceti let, což je na varana úctyhodný věk. Do Prahy přicestoval z plzeňské zoo, poslední dva roky strávil v pavilonu Indonéská džungle.

„Leonardo byl impozantní ještěr s velmi přátelskou povahou. Ačkoliv byl při svém příchodu do Prahy už slepý na obě oči a hůře se hýbal, v Indonéské džungli pookřál. Myslím, že své poslední dva roky života tu strávil ve velké pohodě,“ řekl kurátor plazů pražské zoo Petr Velenský.

Z Plzně Leonardo přišel kvůli možnému spojení se samicí Arankou. To se ale nezdařilo. Zatímco stařík Leonardo se Arance kavalírsky dvořil, Aranka se s tímto přístupem nechtěla spokojit a provokovala ho k razantnějším námluvám. Proto mezi nimi několikrát došlo k ostřejším střetnutím. Aranka si nakonec musela pomoci sama tzv. partenogenezí, tedy samobřezostí.

Varani ze Zoo Praha
Zdroj: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Varan komodský je největším ještěrem na světě – dosahuje délky až 3 metry a hmotnosti více než 90 kilogramů. Podle poznatků zoologů se varani komodští dožívají v lidské péči maximálně 25 let, většina jich ale hyne dřív. Vrchol aktivního života prožívají kolem 10 let věku, varani starší 15 let se již dají považovat za staré jedince.

Budoucnosti chovu varanů komodských v pražské zoo se úhyn Leonarda nedotkne. Zoo získala z USA mladého samce, který během několika týdnů přicestuje do Prahy. K reprodukci bude připraven zhruba za dva roky. Poté by se měl zapojit do pražské linie chovu spojením s Arančinou dcerou.