Karlovarský kraj bude možná vracet až 800 milionů z dotací EU

Karlovy Vary - Regiony mohou mít nové problémy spojené s čerpáním evropských dotací. Karlovarskému kraji hrozí, že bude muset vracet až 800 milionů korun kvůli chybám v projektech z regionálního operačního programu. Vyplývá to z auditu, který si zadalo ministerstvo financí. České televizi to potvrdil náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD). Audit je ale podle něj špatně zpracovaný a kraj se proti němu ohradí.

Kontroloři upozornili například na rekonstrukci škol v Sokolově a Ostrově. Nelíbí se jim ani zakázky na opravu silnic v Chodově na Sokolovsku. Audit hodnotil i výběrová řízení. „Ve spoustě z nich našel nějaká, z jeho pohledu, pochybení. Ovšem mnohdy používal zákony, které v době, kdy se dělala výběrová řízení, tak neplatily,“ řekl ČT Navrátil.

Podle zástupců Karlovarského kraje zatím není úplně zřejmé, kolik přesně by měl kraj vrátit jako sankci za chyby. V krajním případě by mohlo jít až o 800 milionů korun. „My se ale domníváme, že absolutní většinu těch případů bez problémů obhájíme,“ uvedl Navrátil. Samotný Úřad regionální rady zatím nechce dílčí závěry auditu komentovat. Jeho výsledky ale bude podle mluvčí Marcely Klíchové určitě rozporovat.

Ministerstvo financí audit zadalo kvůli nejasnostem a podezřením v projektech financovaných prostřednictví ROP Severozápad. „Evropská komise sama vybrala 35 projektů, které jsou auditovány. Audit stále probíhá, takže v tuto chvíli nemůžeme sdělit podrobnosti,“ uvedl mluvčí resortu Jakub Haas. Výsledky auditu předá ministerstvo do Bruselu. Nejprve ale přezkoumá výhrady úředníků a krajských politiků.

Reportáž Jana Stuchlíka a Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)