Skauti museli z tábořiště, leželi mezi granáty

Kaplice – Pyrotechnici uzavřeli skautské tábořiště v lomu u Skoronic na Kaplicku. Děti se totiž pohybovaly mezi municí ze druhé světové války. Na místě býval německý muniční sklad, ale vojáci ho před svým ústupem zničili. Staré nábojnice a miny však zůstaly ukryté v zemi. S týmem amatérských historiků loni dorazil na místo i reportér České televize Aleš Hazuka, který veřejnosti zprostředkoval objev zapomenuté munice. Nyní se ukázalo, že je v lomu ještě více nebezpečné munice, než první objevy naznačovaly.

Skautské tábořiště v zarostlém skoronickém lomu stojí poblíž někdejšího muničního skladu. Proto se teď v jeho okolí místo skautů pohybují pyrotechnici. První nález učinili členové klubu Jantarová komnata přímo před kamerou České televize. „Našly se spousty munice – nevybuchlé i vybuchlé,“ uvedl člen klubu Tomáš Petráň. „Pyrotechnici zajistili několik desítek nábojů typu FlaK, také více než 40 granátů,“ upřesnil policejní mluvčí Jiří Matzner.

Skauti o nebezpečí, které jim hrozí, nevěděli. Jeden z granátů přitom ležel i pod ohništěm, kde se skauti shromažďovali. „My jsme nic nenacházeli,“ podotkl ovšem vedoucí kaplických skautů Petr Kovařík.

Tábořiště je nyní skautům uzavřeno. Pyrotechnici zatím vyčistili louku, ale další munice podle nich je v lese. Věří, že práci budou mít hotovou do konce června. Naděje skautů, že se na své tábořiště do prázdnin vrátí, tak nejspíš budou naplněny.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)